Företagande

Så startar och driver du företag i Thailand

Att arbeta och driva företag i Thailand.
Skrivet av Norrbaggen

starta företag thailandTill vardags arbetar jag som frilansjournalist för svenska IDG och skriver mest nyheter och artiklar inom data och it. Jag är även en så kallad utlandsspecialist för Computer Swedens jobbsajt där jag svarar på frågor om hur det är att arbeta i Thailand och Singapore.

Under alla de år jag varit utlandsspecialist har 90 procent av alla frågor bestått av:

 • Hur gör jag för att få ett jobb i Thailand?
 • Hur gör jag för att starta ett företag i Thailand?

Mitt stående svar är oftast att det är extremt svårt att få anställning som utlänning i Thailand om du inte har någon form av specialistkunskap inom exempelvis hotellbranschen eller it-branschen.

Jag förstår att många svenskar är trötta på Sverige och vill rymma iväg och arbeta i paradiset, jag gjorde det ju själv en gång i tiden.

Mitt bästa tips är att försöka hitta på något som går att göra på distans där du inte är beroende av den lokala marknadens byråkrati och varierande pålitlighet. Att jobba som exempelvis frilansare inom något område, alternativt om du har något framgångsrikt jobb med inkomst över internet är att rekommendera. Exempel på distansjobb är frilansskribent, webbdesigner, seo-expert eller e-handel i någon form. I stort allting du kan göra med hjälp av en dator och internet utan att behöva direktkontakt med dina kunder. Läs gärna Marcus Linds gästinlägg om hur du arbetar på nätet i Thailand.

Många upphetsade personer som nyligen upptäckt Thailand brukar även rådfråga om att öppna en bar eller en restaurang. Där är mitt stående svar: Glöm det!

öppna bra thailandAtt öppna en bar i Thailand är lika med ekonomiskt självmord, och har i många fall även slutat med ett fysiskt självmord. Visst finns det en och annan som lyckats, men de kan räknas på ena handens fingrar, och då räknar jag in alla utlänningar som jag sett försöka sig på det i Phuket.

Likaså med restaurang. Har du inte en fet plånbok som du tycker behöver banta så bör du definitivt hålla dig borta från allt som har med serviceindustrin att göra. Inte bara för att chansen att lyckas är minimal. Skulle du lyckas i några större mått så kan du räkna med att thailändarna kommer att försöka ta allt ifrån dig.

Tråkigt, men sant.

Det är dock viktigt att tillägga att oavsett hur mycket du tror att thailändarna försöker blåsa utlänningar så är de långt mer jäkliga mot varandra.

I dag läste jag om två förhoppningsfulla killar som försökte sig på att återskapa Café Operas succé på Koh Samui för nästan tio år sedan. Likt många andra trodde de att om man använder en respektabel advokatfirma så ska allting lösa sig.

Självklart gick allting åt pipan och deras thailändska partner tog allting. De förlorade cirka sex miljoner kronor, men de stämde advokatfirman Baker & McKenzie36 miljoner kronor.

Stockholms tingsrätt tyckte inte att Baker & McKenzie gjort något fel så de båda svenskarna förlorade målet och får även betala rättegångskostnaderna. Tja, vad säger man?

Sensmoralen av det här är att du aldrig bör investera mer i Thailand än vad du har råd att förlora. Räkna med att förlora allt, oavsett hur bra saker och ting kan tänkas gå. Lyckas du så är det bara att gratulera.

Å andra sidan. En av de drabbade svenskarna är Peter Forbes, som av någon outgrundlig anledning vann Melodifestivalen 1977. När man hör hur hemskt han sjunger så känns det hela plötsligt lite bättre.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

8 Kommentarer

 • Hej!
  Jag har tänkt mig sälja mina aktier i det Svenska företag jag är delägare i och flytta till Thailand.
  Jag är så trött på det Svenska klimatet och mycket av den Svenska mentaliteten.
  Jag har några uppslag på att driva verksamhet och har varit i kontakt med Sunbelt Asia ang hjälp med Investment/Business Visa.
  Jag kommer att jobba uteslutande mot Skandinaviska/Svenska kunder.

  • Hej,

   Du är uppenbarligen inte ensam. :)

   Är du inte alltför beroende av inkomst skulle jag rekommendera att du först bor och observerar stället dit du vill flytta i minst sex månader. Du lär dig en hel del genom att ”bara vara” och se hur marknaden ser ut.

   Den svenska turistmarknaden i Thailand ser fortfarande ganska positiv ut, så det finns säkert en hel del möjligheter. Lycka till!

 • Hej läste ditt inlägg angående öppna restaurang i Thailand. Har länge varit intresrad av att öppna restaurang i Bangkok.
  Har läst på mycket om hur man går till väga, och har sparat ihop ett kapital.
  Jag har jobbat inom restaurangbranchen i många år, jobbade två år i Bangkok.
  I bangkok finns det ju många europeer som driver restaurang vissa dock mer framgångsrika än andra.
  Min idee är att öppna ett mindre steakhouse.
  Jobbade 4 år i new york så har samlat allt det bästa från det jag sätt där och gjort min egen restaurang vision.
  Vart i Thailand bor du? Jag jobbade tidigare på silom road. Vart tror du är det bästa stället att öppna en restaurang på I Bangkok? Ett tag var jag inne på Koh Sarn, men där skulle man ju bara bli skinnad av polisen är jag rädd för.
  Sathorn och sukhumvit är ju attraktivt, men kan tänka mig att hyrorna är enorma idag.
  Skulle vara taksam för alla tips, råd och synpunkter.
  MVH Johan

  • Hej Johan,

   Som jag nämnde i bloggen så brukar jag endast rekommendera bar eller restaurangbranschen i Thailand till mina fiender ;).

   Det finns dock chanser att lyckas om man är duktig på det man gör, och det låter onekligen som du faller in i den kategorin. Jag bor numera i Chiang Mai, men satsar du på faranger så tror jag Bangkok passar bättre. Det är en större marknad och ett mer moget klientel för västerländsk mat. Jag har tyvärr ingen aning om var i Bangkok som skulle passa dig, mitt lokalsinne i den stan är inte längre det bästa.

   Prova att kontakta Scandinavian Deli på http://www.scandeli.com/ , de ska tydligen vara ett gäng trevliga killar som kanske kan hjälpa till med tips. Eftersom jag inte själv är i den branschen är det svårt att ge mer specifika tips. :)

   Lycka till!

 • Du skriver:
  Att jobba som exempelvis frilansare inom något område, alternativt om du har något framgångsrikt jobb med inkomst över internet är att rekommendera.

  Om jag har ett jobb jag kan utföra över internet och på så sätt vara 5mån/år i Sverige och resten av tiden i Thailand, Vilket typ av visum finns då att få?

  • Hej Nicke,

   Det finns egentligen inget visum för det, utan det kräver enligt thailändsk lag att du har ett arbetstillstånd. Du kan skaffa ett turistvisum som behöver förnyas med jämna mellanrum, oftast var tredje månad. Men förvärsarbetar du i landet krävs det även ett arbetstillstånd.

   Ett företag med arbetstillstånd tror jag kostar runt 15-30,000 baht att skaffa, och räkna sedan med mellan 5-10,000 baht per månad i löpande kostnader (skatt, revisor etc).

Skriv en kommentar.