Blogg

Att ta ut lyckan i förskott

Skrivet av Norrbaggen

thailand hiv aids vaccinI förra månaden basunerade thailändsk media ut att Thailand tillsammans med amerikanska forskare för första gången lyckats skapa ett vaccin som är någorlunda effektivt mot Hiv/Aids.

Det är också det största testet någonsin då man använt sig av över 16 000 personer som testobjekt.

Enligt de första testresultaten så fungerade vaccinet i 31 procent av fallen, vilket är det högsta resultatet någonsin i liknande tester. Läser man sedan hur man gått till väga inför testet börjar nackhåren resa sig.

The Nation rapporterade:

”Av de 16 402 frivilliga testpersonerna fick hälften en placebo.  Av de som gavs placebo blev 74 personer smittade. Av de som gavs det riktiga vaccinet blev endast 51 personer smittade med Hiv/Aids.”

Vänta, rulla tillbaka bandet. Har de uppgett till drygt 16 000 personer att de har fått ett vaccin mot Hiv/Aids och att nu är det fritt fram att rulla runt med glädjedamerna i karaoke-barerna utan skydd?

Av dessa 16 000 så har hälften fått sockerpiller?

Jag sitter och vrider och vänder på det hela och kan inte få det att gå ihop. Har de verkligen använt människor som levande labbmöss och bett dem gå ut och prova oskyddat sex för att se om vaccinet fungerar? Vill de se om vaccinet verkligen fungerar kan de ju knappast råda folk att använda kondom, det skulle liksom ta udden av testet.

Mycket har man hört, men den där tar nog priset. Kanske har jag missat någon detalj, men jag har svårt att se hur det hela kan ha gjorts på något annat sätt.

Igår rapporterade Los Angeles Times att testet kanske inte var så bra trots allt. Efter att utomstående experter analyserat testresultaten visar det sig att endast 24 procent av de som fick vaccin undgick smitta. 24 procent ska tydligen vara en för låg siffra för att vara statistiskt relevant, enligt Los Angeles Times.

Så kan det gå när inte tänkarhatten är på. Jag vill inte låta för kritisk, men man blir lite luttrad vad gäller thailändarnas sätt att hantera siffror ibland.

PS. Jag vet, bloggtorka på sistone. Ska styra upp det framöver.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

4 Kommentarer

  • Tjena Per,

   Såg att du startat en ny blogg. Kul!
   Ni borde lägga till RSS så det är enklare att följa. 🙂

 • Jag tycker detta är obehagligt, mycket mycket obehagligt. Och jag hoppas nästan att både du och jag missförstått informationen. Men jag tvivlar – tyvärr!

  • Jag hittade en annan artikel (länk nedan) där de hävdar att samtliga deltagare utbildades i hur man använder en kondom. De utlovades dessutom full behandling om de skulle smittas med Hiv.

   Grejen är att det inte är så svårt att lura en risbonde att tro att han nu är skyddad genom att ge honom sockerpiller. Jag tror de som deltog invaggades i en falsk trygghet.

   Experimentet skulle inte ha något syfte om de som fick placebo INTE smittades. Det är inte första eller sista gången de använder människor som labbråttor, kolla bara på vaccinet mot svininfluensan. 😉

   http://www.nytimes.com/2009/09/25/health/research/25aids.html?hp

Skriv en kommentar.