Blogg

Därför flyttade vi från Phuket till Chiang Mai

Därför flyttade vi från Phuket till Chiang Mai i Thailand.
Skrivet av Norrbaggen

Jag får ständigt frågor om varför vi lämnande paradiset i Phuket. För de som precis upptäckt Phuket så kan jag förstå att de ställer sig lite undrande till vårt beslut. Visst, Phuket är på många sätt och vis oslagbart med sina stränder och avslappande karaktär. I alla fall på ytan.

I slutet av förra året bestämde vi oss för att flytta hela familjen från Phuket till Chiang Mai i norra Thailand. Det var inget enkelt beslut eftersom vi är en ganska stor familj med två vuxna, tre barn i skolåldern och en katt.

Jag får ständigt frågor om varför vi lämnande paradiset i Phuket. För de som precis upptäckt Phuket så kan jag förstå att de ställer sig lite undrande till vårt beslut. Visst, Phuket är på många sätt och vis oslagbart med sina stränder och avslappande karaktär. I alla fall på ytan.

Efter 14 år så har jag också sett hur ön har förändrats från att vara en liten idyllisk semesterort till en exploaterad pengabinge för massturismen. Det kanske låter överdrivet pessimistiskt, men jag tror alla människor saknar den initiala bilden vi har av en plats. Vi känner oss därför lite lurade på konfekten när saker och ting ändras för mycket.

Phuket är fortfarande uppskattat av miljontals turister varje år. I jämförelse med Sverige är det ju faktiskt rena paradiset och som turist så behöver man inte gå djupare än att njuta av semestern med en drink i näven.

Stora förändringar

Att leva på Phuket har dock ändrats radikalt de senaste åren. Människor har blivit markant girigare och otrevligare mot varandra. Det känns ibland som om det pågår en tävling mellan hur både faranger och thailändare i hur de kan blåsa varandra på bästa sätt.

Innan vi ens tänkte tanken på att flytta till Chiang Mai drev vi ett framgångsrikt företag som publicerade den svenska turisttidningen, Phuket Gajden. Eftersom vi var den enda i sitt slag så gick det faktiskt riktigt bra bland både annonsörer och läsare.

Just när saker och ting flöt på i rätt riktning så drabbades vi av två katastrofer inom loppet av en vecka. Först fick vi reda på att vår sekreterare förskingrat nästan en miljon baht ur företaget.

Hur hon lyckats är näst intill otroligt, men i korta drag hade hon, bakom vår rygg, lyckats skaffa kredit hos vårt tryckeri. Vi trodde dock att vi alltid betalade kontant varje gång i tryckte en ny upplaga av tidningen. Istället för att betala tryckeriet så åkte pengarna ned i hennes egen fick och hon förfalskade kvittona av inbetalningarna.

Jag kommer att beskriva mer om hur det thailändska rättssystemet fungerar, eller inte fungerar, i framtida blogginlägg.

Mördande trafik

En olycka kommer dock sällan ensam. Inom en vecka efter den första katastrofen inträffade hände det som inte fick hända, min fru blev påkörd av en motorcykel i hög fart när hon skulle gå över gatan.

Det resulterade i två brutna ben, inre blödningar och ögonskador. Totalt fem operationer och rullstolsbunden i nästan fyra månader. Utan att gå för mycket in på detaljer så var det onekligen en jobbig tid.

Eftersom frugan även var djupt inblandad i Phuket Gajden hade jag inget val än att lägga tidningen på is på obestämd framtid. Det var vid det här läget vi bestämde oss för att flytta till Chiang Mai. Vi var alla trötta på hur Phuket utvecklats och vi var redo för att prova något nytt.

I efterhand kan jag säga att det är det bästa beslut vi någonsin tagit. Skillnaderna mellan Phuket och Chiang Mai är oräkneliga. Chiang Mai är det riktiga Thailand, Phuket däremot är en kvasivariant av Thailand som är helt anpassad för turistindustrin och erbjuder noll vad gäller kultur och traditioner.

Det finns dock en hel del saker jag saknar med Phuket, här är några av dem:

Söndagar på Rawai

Söndagar på Rawai

Mitt hus

Mitt hus

Tokiga thailändare

Tokiga thailändare

Tokroliga svenskar

Tokroliga svenskar

En kall öl på Nikitas i Rawai

En kall öl på Nikitas i Rawai

Mina galna vänner och våra vilda fester

Mina galna vänner och våra vilda fester

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

11 Kommentarer

 • Söndagar på Rawai, galna fester, sjuka upptåg, massor av bbq`s, fest 7 dagar i veckan till kl 9 på morgonen; vem saknar inte det?

 • Tycker precis som du att Phuket har blivit någon slags ”Gran canaria version 2.0”. Vill man besöka det ”riktiga thailand” bör man söka sig någon annanstans.

 • Efter att ha läst ditt inlägg har jag full förståelse för att ni flyttade. Min första tanke var ”Hur kan man vilja lämna den miljön?”. Men ett mynt har ju alltid två sidor…

  • Jo, beror på vad man föredrar. Phuket kan vara kul som singel, men för en familj kände jag att det inte fungerar speciellt bra längre. Det finns för och nackdelar med alla ställen, men Chiang Mai passar oss perfekt just nu. 🙂

   • Det var kul att Ni bor i Chiang Mai.. Jag kom från CM och bor i GBG. Vi kan komma hälsa på er i Chiang Mai.. Ha trevlig i Chiang Mai. 🙂

    • Kul. Visst, det är bara att hälsa på. Och glöm inte att ta med ett paket kräftor om ni kommer på besök. 🙂

Skriv en kommentar.