Företagande

Gästinlägg: Vill du driva företag på nätet ifrån Thailand?

Arbeta i Thailand
Skrivet av Marcus Lind

Jag kommer så väl ihåg när jag satt på bussen under den svenska vintern och pendlade till mitt jobb som webbutvecklare och drömde mig bort om ett liv utomlands medan jag läste Timothy Ferris bok “The Four Hour Work Week”. Han pratar om hur man kan bygga ett företag som är automatiserat, som genererar passiva inkomster och som tillåter en att arbeta vart man vill i världen.

Det var många år sedan, och sedan dess har jag gjort mitt bästa för att följa den dröm jag hade då, även om den inte är lika glamorös som en bok kan få det att låta. Mitt liv som entreprenör handlar mer om 70h arbetsveckor än 4h arbetsveckor, och det utgår ifrån ett höghus i Bangkok, inte en strand på Krabi. Ändå är det en fantastisk livsstil som jag inte skulle vilja byta tillbaka mot ett kontorsliv som anställd i Sverige för något i världen.

Jag har lärt mig många läxor med att ha drivit bolag ifrån Sydostasien, och jag tänkte dela med mig av dom här så att du som läser detta kanske kan undvika en del huvudvärk, stress och onödiga fallgropar.

Bolag i Thailand, innebär bolag i Singapore (eller Hongkong)

Det låter paradoxalt. Varför skulle jag behöva starta ett bolag i Singapore eller Kina om jag vill starta ett bolag i Thailand? Om du spenderar ett par veckor i startup-scenen av Thailand så upptäcker du ganska snart att nästan alla etablerade bolag egentligen består av 2st bolag. Ett Thailändskt som betalar löner, skapar visum och betalar kontorskostnader. Ett (utländskt) där verksamheten är baserat i och dit alla intäkter går.

Det andra bolaget kan både vara svenskt, amerikanskt, kinesiskt, singaporeanskt eller ifrån valfritt annat land. Men det behöver vara ifrån ett land som är bättre anpassat till internetentreprenörskap än vad Thailand är. Ska du endast vara baserad med ett Thailändskt bolag så kommer du stöta på följande problem:

  • 9,5/10 av alla online betalningsgateways kommer att vägra arbeta med dig och den thailändska bank som du använder dig av. Dina alternativ är PayPal, och… PayPal. Det finns ett par betalningsgateways som byggs i Thailand just nu men de är främst fokuserade på den thailändska marknaden och kommer inte passa dig särskilt väl om dina kunder är i Europa eller USA.
  • Du kommer att ha problem att hitta revisorer och samarbetspartners som är van vid att arbeta med internet-tjänster och tjänster med kunder utomlands. Det är inte många företag i Thailand som är en internettjänst som har alla sina kunder i exempelvis Sverige. Jag själv har spenderat många timmar på Thailändska skatteverket och debatterat med de anställda där om varför mina svenska kunder inte ska betala moms i Thailand.
  • Höga, komplicerade krav på bokföring och byråkrati som absolut inte är moderna eller anpassade till internetföretag eller startups.

Varför väljer folk Hongkong eller Singapore? Hongkong har väldigt fördelaktiga skatteregler och det är extremt lätt att sätta upp och komma igång med ditt företag där. Singapore ligger geografiskt bra till för Thailand. Det har även okej skatteregler och det är ett välutvecklat ekosystem för företagande som helt enkelt gör saker enklare.

Anställ 4 Thailändare, eller starta ett BOI företag

Ett vanligt aktiebolag i Thailand kan inte ägas av en utlänning. Det innebär att du endast kan äga 49% av bolaget medan resterande 51% behöver delas upp på förslagsvis 2 andra individer som båda äger 25,5% av aktierna. Så att du fortfarande sitter på den största positionen.

Advokater i Thailand är vana vid att sätta upp avtal för att arbeta runt kravet på att utlänningar inte kan äga mer än 49%. De kan b la sätta upp ett avtal där de andra parterna på 25,5% egentligen “lånar” aktierna ifrån dig, och att de inte heller har någon rättighet att sälja dom vidare. Det innebär att de egentligen bara sitter på aktierna men har inte någon makt över företaget. Så det går att arbeta runt, men som du säkerligen hör så är det inte särskilt smidigt.

Ett annat krav är att om du vill ge en utlänning ett arbetsvisum i ditt företag, så måste du anställa minst 4st Thailändare. Ska du ha 2st utlänningar i ditt företag? Det innebär 8st Thailändare som behöver vara anställda. Detta är regler för att förhindra att utlänningar tar thailändares arbetstillfällen.

Som tur är så finns det ett mycket bättre sätt att göra det hela. Det är att starta ett BOI företag i Thailand. Ett BOI företag är egentligen ett vanligt aktiebolag som har fått ett tillstånd ifrån Board of Investment i Thailand som ger enorma fördelar för dig som utlänning. Du kan äga 100% av ditt företag, du kan ordna arbetsvisum utan att anställa thailändare, och du kan även få stora skattefördelar. Ett BOI företag har däremot högre krav än ett vanligt företag när du startar det, och det kräver högre kapital från början.

Thailand är inte småföretagarnas vän

Sanningen är att om du är en småföretagare, och du endast kanske driver en blogg på nätet med annonser, eller ett företag på liten skala som du kanske är den enda anställda inom, så är inte Thailand din bästa vän om du vill driva företaget härifrån, och det är givetvis även därför väldigt många småföretagare i Thailand bor här med studentvisum eller andra visum istället för att starta sina företag här och ordna arbetsvisum.

Mitt tips är att om du inte har stort kapital, gör en större satsning eller har växt till den storlek där du behöver anställa ett flertal personer, så bör du undvika att starta ett företag i Thailand. Även om skatten i exempelvis Sverige och svenska företag är högre, och det kan kännas jobbigt att betala inkomstskatt i Sverige om du är bosatt i Asien, så är det ändå värt det om du bara har ett mindre företag.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Marcus Lind

Skriv en kommentar.