Blogg

Hitler återuppstår i Thailand

Skrivet av Norrbaggen

I förra veckan blev det en massa liv kring en reklamskylt för Louis Tussauds vaxmuseum i Pattaya. Den aktuella reklamskylten som sattes upp vid en motorväg i Bangkok hade en bild på Hitler med texten ”Hitler ä…

_46568660_nazi_billboard_hitler

"Hitler är inte död"

I förra veckan blev det en massa liv kring en reklamskylt för Louis Tussauds vaxmuseum i Pattaya. Den aktuella reklamskylten som sattes upp vid en motorväg i Bangkok hade en bild på Hitler med texten ”Hitler är inte död”.

Nu kan det kanske tyckas att det är osmakligt, men å andra sidan tycker jag inte att det är så mycket att bråka om. Hitler, precis som andra massmördare, är trots allt historiska personer.

Skulle någon sätta upp en liknande reklamskylt med Pol Pot eller Stalin skulle det garanterat inte bli lika mycket uppståndelse. Varför ser vi upp till exempelvis USA som ansvarigt för utrotningen av över tio miljoner indianer?

Tittar vi på nutidens massmördare så har trenden knappast avtagit. George W. Bush och hans anhang är ansvariga för mord på miljoner civila i Irak och Afghanistan, och han nominerades till Nobels fredspris 2004. Det är en ding ding värld.

Jag är själv av judisk härkomst och min farfar lämnade Tyskland under kristallnatten. Det betyder dock inte att jag på något sätt eller vis har någon som helst sympati för Israel och dess rasistiska utrotning av palestinier.

För är det inte så, ju mer vi stirrar oss blinda i backspegeln, desto svårare är det att titta framåt?

Jag tror en av fördelarna med att bo i Thailand är att man får ett sundare perspektiv på saker och ting. Ett av dem är att vi alla är lika och det finns inga skäl i världen att sitta och älta i gammalt tjafs. Gå vidare och gör det bättre istället. Det är i alla fall mitt motto.

Saken får mig att tänka på en sak som hände i Thewpaingarm-skolan i Thailand för några år sedan. Skolan hade vad som först såg ut som en hyllning till Nazism. Så var det dock inte alls, det var mer av en historielektion, ”the Thai way”.

Thailändarna gör saker lite annorlunda ibland, men jag måste säga att det är ganska komiskt i slutändan. De flesta av eleverna på bilderna har säkerligen ingen aning om vad nazism är eller vem Hitler var. De ville bara göra historielektionen lite ”sanook”.

Mel Brooks som själv är jude driver kraftigt med nazismen i sina filmer. Enligt honom själv så vill han avväpna det genom att förlöjliga det. Något jag tror är en sundare inställning än att stifta lagar som säger att man inte ens får diskutera det.

2006-12-23 0830_puff.jpg

2006-12-23 0839_puff.jpg

2006-12-23 0757_puff.jpg

2006-12-23 0756_puff.jpg

2006-12-23 0750_puff.jpg

2006-12-23 0745_puff.jpg

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

2 Kommentarer

 • Tack för ett bra blogg-reportage!

  – Jojjo, vilka härliga bilder på knasiga och ignoranta siameser!

  Men det är faktiskt sorgligt att de inte kan eller ens bryr sig mer om historiska fakta och om det som sker runt om i världen.

  Allt som inte är aroy eller sanock är av ”No interest” för huvudparten av Thailändarna. Det är väl därför som landet och dess befolkning uppfattas som så glada, oförargliga och trevliga för oss dysterkvistar och grubblande skandinaver.

  Som semesterland är det fortfarande oslagbart i mina ögon. Men landet har mindre att erbjuda vad det gäller en stimulerande plats att kunna verka och leva i. Jag pallar inte med att leva konstant i Thailand, det gäller även min thaifru som efter ett antal år i Sverige nu har kultiverat ett mer kritiskt och vaket tänkande.

  Det är som med stark och chili kryddad mat, vissa gillar den, men andra får bara ont i magen. Hos mig ger till exempel mai-pen-rai kulturen mer huvudvärk än att bidra till ett vardagligt Sanock och Sabai.

  • Jag vet vad du menar.

   Jag har väl velat lite fram och tillbaka under åren huruvida man orkar med mentaliteten eller inte. Ibland är den lite väl ytlig och frustrerande. Det finns dagar och situationer när man får mörka morbida tankar av folks ”logik” här.

   Men varje gång jag åker till Sverige känns det lättare att handskas med den thailändska lättheten. Saker och ting behöver ju inte vara så krångliga trots allt.

   Den enda egentliga nackdelen är att det är svårt att ha några djupare filosofiska diskussioner med lokalbefolkningen. 😉

Skriv en kommentar.