Blogg

Köp inte svininfluensan i säcken

Skrivet av Norrbaggen

Trots att svenska medier än en gång börjar pumpa upp hysterin kring svininfluensan så har den börjat avta kraftigt i Thailand. I Phuket rapporteras det att nya fall av influensan har minskat med mer än 50 procent. Även här i Chiang Mai…

Trots att svenska medier än en gång börjat pumpa upp hysterin kring svininfluensan så har den börjat avta kraftigt i Thailand. I Phuket rapporteras det att nya fall av influensan har minskat med mer än 50 procent.

Även här i Chiang Mai har antal nya fall minskat ordentligt. Jag har inga siffror på det, men efter ett samtal med en läkare så uppges att antalet nya fall har minskat markant de senaste veckorna. Folk har dessutom sluta att bära sina ansiktsmasker på gator och torg.

För två veckor sedan började höstterminen i ungarnas skola. Jag var först lite orolig med tanke på att en bloggkollegas barn hade smittats med svininfluensan. Det gick dock bra och allt som krävdes var lite medicinering och några dagars vila för att bota det.

Än så länge har inga fall av svininfluensan rapporterats i skolan, och det tyder uppenbarligen på att risken har minskat avsevärt. Däremot uppgav en av lärarna att ett av barnen drabbats av denguefeber (dengifeber).

Jag känner flera som drabbats av dengue under årens lopp, och även om det är ganska ovanligt drabbas en hel del av det varje år över hela Thailand. Dengue är även det en influensaliknande sjukdom som orsakas av ett virus som sprids via myggor. Jag kollade upp statistiken för sjukdomen och den drabbar varje år cirka 50 miljoner människor världen över. 50 miljoner!?

Sunt förnuft skvallrar om att dengue är långt mer allvarligt än svininfluensan. Får man vård inom ett par dagar brukar det inte innebära någon fara. Problemet är att om man smittas av viruset en andra gång så kan det bli ordentligt farligt och risken för dödsfall ökar mångfaldigt.

Dengue förkommer nästan enbart i länder med subtropiskt klimat nära ekvatorn, som exempelvis Thailand. Men med tanke på hur många som verkligen drabbas av det varje år tycker man att det borde ligga mer prioritet i att försöka ta fram ett vaccin för dengue istället för svininfluensan. Att ge sig på att försöka vara logisk känns emellertid ganska gammaldags nu för tiden.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

4 Kommentarer

 • Jag haller med om att folk borde oroa sig mer for dengue an for svininfluensan. Jag bor i Chiang Mai sen tva ar tillbaka och har flera vanner som insjuknat i just dengue. Och om inte det var nog sa har tre av vara grannbarn (alla under ett ar gamla) dott i dengue de senaste manaderna. Hemskt!
  Tydligen okar fallen av dengue feber for var ar som gar och de som insjuknar far svarare och svarare varianter av den.
  Varfor gor man inget at det har problemet? Ar det sa att Thailand inte har rad att forska fram vaccin eller ar det sa att inte tillrackligt med turister drabbas for att man ska bry sig?
  Hur som helst, dengue borde uppmarksammas mer!

  • Hej Lotta,

   Vad hemskt med dina grannbarn. Som du säger, dengue är ett långt mer allvarligt problem än olika varianter av influensor.

   Faktum är att Thailand är det land som kommit längst vad gäller att framställa ett vaccin mot denguefeber. De håller nu på att testa det i Thailand och USA.

   Läs mer här: http://www.voanews.com/english/archive/2009-01/2009-01-02-voa13.cfm?CFID=282820665&CFTOKEN=86371130&jsessionid=8830587d01c2a5864b8619156b6e49754b65

  • Samma här, har varit upptagen med massa jobb och andra saker. Har inte haft något intressant att blogga om, men ska ta tag i det snart. 🙂

Skriv en kommentar.