Kulturkrockar i Thailand

Kulturkrockar i Thailand

Kulturkrockar i Thailand.

Thailand innebär ofta en mängd kulturkrockar för västerlänningar. Thailand är ett land som är oerhört stolt över sin långa väletablerade historia och komplexa, men strukturerade sociala hierarki. Ett av de första sakerna du kommer att stöta på är hur du hälsar på andra människor i Thailand.

En artig thailändare hälsar på andra genom ett ”wai” (föra ihop handflatorna mot varandra under näsan eller vid brösten) för att visa sin status. Man visar respekt genom att ”waia” någon, detta görs normalt vid tre tillfällen, när man möter någon, när man säger hej då och när men tackar någon. Eftersom man ska visa respekt för äldre så ”waiar” yngre personer alltid mot äldre personer. Den äldre personen behöver dock inte ”waia” tillbaka.

Tekniken bakom en ”wai” är en hel vetenskap och kan ibland ta flera år att lära sig korrekt. För dig som är utlänning så behöver du dock inte oroa dig för om du gör fel, thailändarna är väldigt förstående och det är tanken som räknas. Som tumregel behöver du inte ”waia” i följande situationer:

  • Till barn från tonåren och nedåt.
  • I en affär eller restaurang där du är kund. Känner du emellertid personen sedan tidigare bör du dock svara med en wai som ett igenkännande.

I sociala sammanhang så refererar thailändare till äldre personer genom att säga ”pii” (äldre syskon). Detta kan också betyda att man sätter den andra personen ”pii” i högre status än en själv. ”Nang” (yngre syskon) säger man till dem yngre eller dem med lägre status, till exempel servitörer. Det artiga sociala nyckelordet är att säga ”kha” (kvinna) eller ”krap” (man) efter varje mening när man konverserar med främlingar, anställda och äldre.

För mer information om hur du bör uppträda och vad du bör tänka på i Thailand kan du läsa Vett och Etikett i Thailand.