Levnadskostnader i Phuket och Thailand

Levnadskostnader i Phuket och Thailand. Phuket har många faranger (utlänningar) som är bosatta, både halvårsvis och helårsvis. Medelinkomsten per person i Phuket är högst i hela Thailand vilket medför att levnadskostnaderna är högre än i övriga Thailand. Det är emellertid fortfarande billigare att bo i Phuket jämfört med Sverige.

Att beräkna levnadskostnaden för att leva och bo bra i Phuket beror helt och hållet på vilken typ av livsstil du är ute efter. Generellt sett kostar det mellan 30 000 till 40 000 baht i månaden för hyra av ett medelstort hus och kringliggande kostnader såsom internet, telefon och mat.

Här följer de vanligaste kostnaderna du bör räkna med:

Hyra

Priset på hyran bestäms av vart i Phuket du vill bo. Den billigaste lägenheten i Phuket City går på ungefär 3000 baht/månad, har man tur så ingår det säng, garderob, fläkt och badrum i priset. För ungefär 5000-8000 baht/månad får du kabeltv, air-condition, varmvatten, lite möbler och även ett kök. Är boendet närmre mot stranden så ligger hyran på minst 5000 baht/månad för en mycket enkel lägenhet i Patong. För en lite finare hus med till exempel möblering, kabeltv, internet, air-condition och havsutsikt så kostar det uppåt 20 000baht/månad.

Hus i Phuket valideras högre om det ligger nära stranden eller uppe på ett berg med en extraordinär utsikt. Ett fullt möblerat tvårumshus med air-condition kostar mellan 8000-14 000 baht/månad i Phuket City området. Däremot kostar det cirka 12 000-20 000 baht/månad för en liknande tvåa i Rawai. Det finns också riktigt lyxiga hus i Phuket men de husen kostar också mycket mer i hyra. Med dessa lyxiga hus får du en privat trädgård, swimmingpool och en fantastisk havsutsikt för 60 000-90 000 baht/månad. Uthyrningspriserna betäms av vilken standard och lokalisering du vill ha på ditt boende.

Mat

Phuket har en ett stort urval av mat och restauranger att välja emellan, det beror på vilka ställen och vilken sorts mat du vill äta.Föredrar du thaimat kan du komma billigt undan med en khao pad för cirka 30 baht. Föredrar du västerländsk mat så får du räkna med att betala minst 150 baht per måltid. En bra stek kostar minst 300 baht på någon av de bättre restaurangerna.

Precis som i Sverige så är det självklart billigare att laga mat hemma. Det finns numera en mängd varuhus som för västerländska matprodukter såsom matkedjan Tops, vilket är Asiens motsvarighet till ICA. Den största Tops är beläget i Central Festival i Phuket City. Det finns även en mindre belägen i Robinson Department Store i Phuket City.

Sedan början av 2009 finns nu även Villa Market Store i Home Pro Village som är beläget i Chalong.

I Patong finns även flera små ”deli” som specialiserar sig på import av europeiska matvaror. Det går till och med att hitta knäckebröd, inlagd sill och andra svenska produkter på vissa ställen. Kalles Kaviar har även synts till på flera ställen.

Dryck och nattnöjen

AlkoKostnader för nattliver på Phuket. hol är överlag billigare i Thailand jämfört med Sverige bortsett från vin. En flaska öl på en pub eller restaurang kostar mellan 50 till 100 baht beroende på typ av öl och vilket område du går till. Vin däremot är ofta 3-4 gånger dyrare än i Sverige på grund av höga importskatter. En flaska billigt importerat vin kostar cirka 500 baht och uppåt.

Drinkar kostar ungefär 100-200 baht och lokal sprit såsom Sangsom och Mae Khong whisky är lite billigare än importerad sprit. På turistområden som Patong fördubblas priserna oftast på spriten. Thailändarna brukar köpa med sig en flaska sprit från en supermarket och ta med sig det till en bar/diskotek. Det brukar inte vara någon avgift för att ta med sig egen sprit men en avgift för is och tillbehör (mixer) tas oftast ut .

Telefon och internet

Kostnader mobiltelefon i Thailand. Att använda internet kostar ungefär 20 baht per timme på internetcaféer i Phuket City. Vid turistområdena kostar det upp till 30-60 baht per timme. Ett SIM-kort till mobiltelefonen kostar cirka 250 baht och påfyllningskortet kan man köpas i i alla 7-Eleven butiker och minimarts. Ett mobilsamtal kostar omkring 10-15 baht/minut, 1-2-Call har den bästa täckningen medans Orange har den sämsta. Om du har arbetstillstånd eller en thailändsk garant så kan du teckna ett mobiltelefonabonnemang där samtalskostnaderna är lägre.

ADSL finns också tillgängligt på de flesta områden i Phuket. Priserna ligger på cirka 1 000 baht per månad för en hastighet på 1 megabit. Det företag som anses bäst är TT&T Maxnet och CAT. Kvaliteten skiftar dock kraftigt och räkna inte med att du kan uppnå samma hastigheter och tillförlitlighet som hemma i Sverige.

Transport

I Phuket promenerar man inte, det är helt enkelt för varmt och trottoarer är svåra att hitta. Det mest effektiva transportmedlet är med bil eller moped, men bil rekommenderas på grund av säkerheten. Du behöver err Non-immigrant visum och en fast inkomst för att kunna köpa ett fordon. Priset för att hyra en moped går på ungefär 8000-15 000 baht/månad beroende på modell. Köper du en  begagnad moped så får du lägga ut runt 10 000-20 000 baht, en helt ny kostar ungefär 30 000-50 000 baht. Lite större men äldre motorcyklar går på 35 000-80 000 baht, en helt ny icke registrerad motorcykel kostar från 80 000 baht plus.

Vill du köpa en helt ny bil så kostar det cirka 700 000 baht för en Honda Jazz, ungefär 1 miljon baht för de nyare och större modellerna. Köper du en andrahandsbil så är det betydligt billigare, mellan 100 000-500 000 baht.

Priser för taxi på Phuket och Thailand. Bensinpriset går hela tiden upp och ner i pris men det brukar ligga på cirka 25 baht per liter och är rejält mycket billigare än i Sverige.

Ett annat alternativ är att åka kollektivt eller taxi (tuk-tuk). Tuk-tuk ör dock väldigt dyrt i Phuket och en resa mellan Patong och Kata kan kosta 500 baht eller mer om du inte är skicklig på att förhandla priser. Taxi Meter (riktiga taxibilar) är billigare men mycket svåra att hitta, speciellt i turistområdena där de inte är populära bland tuk-tuk-förarna. Ska du bo i Phuket en längre tid bör du definitivt överväga att skaffa dig ditt eget fordon.

Nöje

Det är ett sant nöje att gå på bio i Phuket. Många av biograferna i Phuket erbjuder något som kallas VIP Cinema Du kan välja om vill gå på ”vanlig” bio (cirka 100 baht per person), sitta på vanliga biosäten och köpa ditt eget tilltugg. Sedan finns det ett lyxigare alternativ, VIP bio som kostar cirka 500 baht per person. En timme innan filmen börjar erbjuds det kakor, mackor, frukt och dricka i VIP-bions väntsalong. I biosalongen finns det ”lazy chairs” som du kan ligga eller sitta på med en filt över dig. Bredvid dig finns ett bord med popcorn och dricka som du sedan kan beställa mer utav när det tar slut. Salongen har kypare som tar dina beställningar. Allt detta ingår för 500 baht (100 kronor).

Bowling kostar cirka 100 baht per timme och biljard går att hitta på de flesta pubar och barer. Diskoteken i Patong tar ungefär 100-300 baht betalt i inträde och då ingår en eller två gratisdrinkar.

Köp av fastighet

Lägenheter på Phuket börjar på cirka en miljon baht och uppåt beroende på storleken. Ett hus med bra standard är betydligt dyrare, från cirka 7,5 miljoner baht. Om du vill köpa enbart land kostar det ungefär 2,5-10 miljoner baht per rai (1 Rai=1 600 kvadratmeter). Fastighetsmarknaden i Phuket är väldigt stor jämfört med övriga Thailand. Priserna är dock ganska mycket högre jämfört med andra platser i Thailand.

Priset på el i Phuket ligger runt 4 baht per enhet. Normalkostnaden för el ligger på mellan 3 000 – 6 000 baht per månad beroende på hus och hur mycket du förbrukar. Har du inte luftkonditionering eller ett stort kylskåp kan du få ned kostnaden ytterligare.

Kläder och accessoarer

Urvalet av kläder och accessoarer är stort, både i pris och sortiment. På lokala marknader kostar toppar och t-shirts ungefär 100-200 baht (20-40 kronor). Varuhusen tar lite mer betalt, beroende på märke så kostar en t-shirt 200-3 000 baht (40-600 kronor). Sedan kan du även beställa skräddarsydda kläder från skräddare (tailor shops), en kostym med kavaj och byxor ligger omkring 4 000-6 000 baht (800-1 200 kronor). Thai-människor är väldigt små storlkesmässigt så ibland kan det vara svårt att finna något som passar, speciellt skor.

Datorer

Priser på datorer och it på Phuket. Lokaltillverkade datorer är extremt billiga men opålitliga och i slutändan så kommer du att sparka ut den ur hemmet. En helt ny dator av godkänd kvalitet kostar runt 15 000 baht. Bärbara datorer kostar från allt mellan 10 000 till 50 000 baht beroende på modell och utstyckning. Tillbehör är oftast billigt och likaså enklare reparationer.

Kurser

En månad lång TEFL (Teaching English as an Foreign Language) kurs på 120 timmar kostar cirka 57 000 baht (11 400 kronor) inklusiv boende. Thailändska privatkurser på 20 timmar kostar cirka 6 000 baht (1 200 kronor), det är billigare om man studerar i grupp.

Det finns också kockskolor där du kan lära dig laga thailändsk mat för en dag, detta går på 1000 baht/person (200 kronor). PADI-lektioner där du kan ta dykcertifikat som tillåter dig att dyka vart som helst i världen kostar 9 000-15 000 baht (4 500-7 500 kronor).

Skolor

Den absolut dyraste utgiften är skolundervisning. Som svensk vill du sannolikt inte placera ditt barn i en statlig skola, utan i någon form av privat internationell skola. Det finns flera olika typer av skolor och räknas med att du måste betala mellan 50 000 baht till 400 000 baht per termin och barn beroende på skola. Den populäraste skolan för utlänningar som erbjuder undervisning på både engelska och thailändska är Kajonkiet Suksa som ligger i Phuket City.

Priser på sjukvård i Thailand. Hälsa

Ett vanligt sjukhusbesök för hälsokontroll kostar runt 1 000 baht, lika billigt är ett tandläkarbesök för tandrengöring. Sjukhusen i Phuket är i internationell standard med kompetenta doktorer och bra faciliteter.

Ifall en allvarlig olycka skulle inträffa så är en bra försäkring din plånboks bästa vän. Du bör därför definitivt teckna en olycksfallsförsäkring under din vistelse i Thailand. Utan försäkring kan en längre sjukhusvistelse bli mycket dyr.