Kultur

Nagas eldklot – myt eller vetenskap?

Nagas Eldklot
Skrivet av Norrbaggen

En bekant till mig befinner sig just nu i Nong Khai för att ta del av den årliga eldklotsfestivalen som populärt kallas Naga Fireballs Festival, fritt översatt till Nagas eldklot eller Nagas eldklotsfestival.

Nagas eldklot är ett fenomen som äger rum på Mekongfloden nära Laos i samband med fullmåne i slutet av oktober varje år. Fullmånen i oktober signalerar även slutet på regnsäsongen. I år inträffade fullmåne fredagen den 18 oktober, och under lördagen var min bekant på plats vid Mekongfloden i Nong Khai.

Nagas Eldbollar

Nagas eldklot vid Mekongfloden (Bild: Bangkok Scoop)

När mörkret lägger sig över floden skjuts rosafärgade eldklot upp ur Mekongfloden spikrakt upp i luften för att sedan försvinna. Normalt kan man se 20-30 eldklot under en kväll. Vissa år har det dock rapporterats tusentals eldklot under festivalen.

Enligt folksägen kommer eldkloten från Naga eller Phaya Naga vilket är en stor övernaturlig orm som lever i underjorden, och i det här fallet, i Mekongfloden. Naga betyder just orm på sanskrit. Andra hävdar att Naga är en drake, mest på grund av att drakar är kända för att skjuta ut eldklot ur sin mun.

2002 hävdade en thailändsk tv-kanal att det i själva verket var laotiska soldater som avfyrade raketer eller spårljusammunition, ett påstående som Laos förnekade, och som senare även avfärdats av experter.

Vissa forskare hävdar att det hela handlar om metangas som frigörs i samband med fullmånen och skjuts upp som gasbubblor ur vattnet. Andra menar att det inte är tekniskt möjligt för metangas att agera på det sättet, och speciellt inte inom en så specifik tidpunkt.

Oavsett om det handlar om eldsprutande ormar, drakar eller metangas har forskare fortfarande inte kunnat förklara fenomenet på ett tillfredsställande sätt. Vill du själv uppleva det kan du bege dig till Nong Khai i samband med fullmåne i slutet av oktober varje år.

Tyvärr har thailändarna gjort festivalen till en orgie i fyrverkerier och lanternor, något som gör att själva eldkloten nästan försvinner på grund av alla störande ljuskällor.

Här följer en detaljerad beskrivning av den gamla legenden på engelska.

 

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

Skriv en kommentar.