Blogg

Nu är det slut på Thailands glada visumdagar

Visum och turistvisum i Thailand
Skrivet av Norrbaggen

Hör du till den grupp faranger som gjort så kallade ”visa runs”, eller visumtrippar, till något av Thailands angränsande länder (Burma, Laos, Cambodia eller Malaysia), är det nu slut på det roliga.

Se viktig uppdatering från 2015-09-22 längst ned i texten.

Den thailändska immigrationsmyndigheten bekräftade i dag till The Nation att från och med den 13 augusti går det inte längre att förlänga ett turistvisum genom att hoppa över gränsen, oavsett färdsätt.

Det framgår inte några detaljer hur det här påverkar visum med så kallade multiple entries, det vill säga visum som är utfärdade för exempelvis ett år men där du måste lämna landet var tredje månad.

Som svensk får du fortfarande ett 30 dagars visum när du anländer via flyg, och du kan förlänga det med 15 dagar EN GÅNG via en landgräns innan du måste åka till en thailändsk ambassad i ett annat land och ansöka om ett nytt turistvisum på 30 dagar, som i sin tur sedan kan förlängas med 15 dagar EN GÅNG.

Det betyder att du som turist maximalt kan stanna 90 dagar, och sedan måste du stanna utanför Thailand i minst 30 dagar. Samtliga av ovanstående visum kan förlängas med max 7 dagar på en lokal immigrationsmyndighet i Thailand för 1,900 baht. Se uppdateringen längst ned på sidan.

Uppgifterna kommer från Thaivisaservice.com och det är mycket möjligt att reglerna kan komma att ändras ytterligare framöver.

Det här är egentligen inte några nya regler, utan endast tidigare bestämmelser som nu kommer att verkställas enligt de thailändska lagarna. Så det borde inte komma som någon chock, även om det kommer att påverka många negativt.

I praktiken betyder det här att om du vill stanna i Thailand under en längre tid måste du skaffa något av följande visum:

 • Non-Immigrant B-visum och ett arbetstillstånd (om du arbetar i Thailand)
 • Non-Immigrant O-visum och vara gift med en thailändsk medborgare
 • Pensionärsvisum (kräver 800,000 baht på banken, eller 65,000 baht i inkomst / mån)
 • Non-Immigrant ED-visum (education visa)

Det sista alternativet, ett så kallat utbildningsvisum, är just nu populärt bland många som tidigare åkt på visa-runs var tredje månad. Det är ett visum som gäller i ett år och som låter dig studera thailändska (eller annat ämne). Det vanligaste är att många faranger ansöker om ett sådant, oavsett om de studerar eller inte. Priset för ett ED-visum är mellan 20-30,000 baht per år beroende vem du anlitar.

Problemet med ED-visum är att det med största sannolikhet kommer att bli nästa ”crackdown” från de thailändska myndigheterna. Det är i dag ett ganska enkelt sätt att få ett ettårsvisum utan alltför många kontroller. Men med tanke på vad som sker just nu lär det införas striktare åtgärder även där.

Det här är ännu inte bekräftat, men planerar du att resa till Thailand som turist och stanna längre än 30 dagar kan du fortfarande ansöka om ett längre visum hos den thailändska ambassaden i ditt hemland. Som alltid när det gäller thailändska myndigheter är det svårt att få fram alla detaljer.

Är du bosatt i Thailand utan att uppfylla något av de ovanstående kraven för de olika visumalternativen är det tyvärr ganska kört. Det bästa alternativet är att starta ett företag och skaffa ett arbetstillstånd. Det innebär vissa kostnader, men de flesta kommer inte att ha något annat val.

Det finns även ett alternativ till om du är gift med en thailändsk medborgare och ni arbetar tillsammans. Du kan få ett arbetstillstånd utfärdat förutsatt att din fru eller make äger 100% av verksamheten. Då behövs inte ett formellt företag, utan du kan arbeta åt din äkta hälft.

Uppdaterat: Immigrationsmyndigheten har efter inlägget skrevs gått ut med ny information som gäller från och med den 29 augusti. Då kan du förlänga din vistelse med ytterligare 30 dagar, vilket betyder att du kan stanna i totalt 60 dagar på ett turistvisum. För att det ska fungera måste du dock visa upp följande information:

 • En flygbiljett med bokad avresa inom 30 dagar
 • Möjlighet att visa upp minst 10,000 baht (helst 20,000 baht)
 • Information om din hotellbokning och reseplaner
 • En passbild
 • Kostnad för förlängningen är 1,900 baht

Behöver du hjälp med att ansöka om ett 60-dagars turistvisum eller långtidsvisum kan jag rekommendera Allavisum som har kontor i Stockholm.

Uppdaterat 2015-09-22:

Thailands immigrationsmyndighet har äntligen tagit sitt förnuft till fånga och kommer från och med den 13 november 2015 att erbjuda samtliga nationaliteter vad de kallar multiple-entry tourist visa (METV). METV kommer att kosta 5,000 baht och låter dig stanna i sex månader. Du kan dock endast stanna i 60 dagar utan att lämna landet. Så i praktiken kan du stanna i två månader, åka över gränsen på ett så kallat visa run, och sedan komma tillbaka och stanna i ytterligare en månad. Varför de inte låter besökarna att stanna 90 dagar i sträck är ett mysterium, men men, det är i alla fall bättre än tidigare.

Så här säger immigrationsmyndigheten i ett inlägg på Facebook:

Thailand will soon grant multiple-entry visas to visitors to facilitate the forthcoming ASEAN Community and to boost Thailand’s tourism industry. The multiple-entry tourist visa (METV), costing 5,000 baht, will grant travelers multiple entries during a 6-month period, for up to 60 days per entry. All foreign nationals are eligible to apply for METV. Thailand’s METV will be available from 13th November 2015.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

5 Kommentarer

 • Man får ett 30 dagars uppehållstillstånd när man ankommer med flyg och inte innehar ett visum av någon typ. Sista giltighetsdag som anges på visumet anger sista dagen för inresa, ett visum är ett inresetillstånd. Viktigt att skilja på detta.

  • Hej! Vi åker ner 1 december till Thailand, då får vi ju 30 dagars uppehållstillstånd, sen åker vi ner till Malaysia och tänkte stanna där i ca 3 veckor, och flyga in igen till Thailand, får vi 30 nya dagar då eller behöver vi ansöka 30 dagsr?

   • Det borde gå att få 30 nya dagar eftersom ni senare lämnar landet. Jag försöker undvika att ge råd om visum då saker och ting kan ändras snabbt och det är aldrig helt säkert vad som egentligen gäller. Det bästa är om ni frågar Immigration när ni anländer första gången.

 • Fantastisk kul och lärorik blogg, jag åker till Thailand om ett par veckor, dock för att jobba under begränsad tid (två veckor) har varit där och turistat tidigare men det var några år sedan, läste vad du skrivit om typer av faranger, du glömde den 25 åriga killen som åker med grabbgänget för att träffa prostituerade och supa ner sig i två veckor, jag har dock fått för mig att dessa är mer representerade av Britter än svenskar även om de finns. Oavsett Tack för mycket kul läsning

  • Kul att du uppskattar bloggen, även om den inte uppdaterats på ett tag. Jo, den grupp du nämner är oftast lite av varje, kanske en blandning av Rebellen och Kotlettfrillan. Det påminner mig om en 18-årig grabb från Norrland jag träffade i Patong en gång, han hade dragit i sig ett helrör vodka tillsammans med 5 Viagrapiller och åkte inte helt oväntat in på magpumpning. Kommentarer överflödiga.

Skriv en kommentar.