Mat & Hälsa

Nu blir spriten dyrare i Thailand

Sprit, öl och alkohol blir dyrare i Thailand med nya skatter.
Skrivet av Norrbaggen

Törstiga invånare i Thailand möttes i förra veckan av en dyster nyhet, punktskatten för alkohol höjs med omedelbar verkan. Detaljerna är komplicerade, men i praktiken betyder det att du kommer att betala mellan 10-20 procent högre priser på öl, vin och sprit. Vissa produkter blir dyrare än andra, speciellt importerad alkohol.

Som vanligt när det thailändska skatteverket gör något är det inte speciellt genomtänkt. Punktskatten för öl är nu satt till 48 procent, medan starksprit med en volymprocent på över 40% nu har en punktskatt på endast fyra procent, ned från 50 procent tidigare.

Det lär sannolikt betyda att Somchai väljer att dricka billig starksprit istället för öl innan han sätter sig i bilen och kör hem. Något som knappast kommer att förbättra olycksstatistiken i Thailand.

Som turist kommer du inte att påverkas speciellt mycket då den thailändska bahten har sjunkit ganska kraftigt gentemot kronan (och andra valutor) den senaste tiden. De senaste veckorna har den varit uppe och nosat kring fem baht för en krona, vilket är en välkommen utveckling för många.

valutakurs_krona_baht

I anslutning till detta kan jag rapportera om det sämsta whisky-plagiatet jag någonsin sett i Thailand. Bor du här känner du säkert till Ben More, en suverän allround-whisky som funkar både rent och med kola. Dessutom är den prisvärd med drygt 400 baht per liter, trots att den är importerad från Skottland.

Ett marknadsföringsgeni i Kanchanaburi ville dock konkurrera med Ben More och lyckades kläcka det snillrika namnet ”One More”. På kartongen till denna skapelse kan man läsa denna slogan:

”The only scotch that actually taste like scotch whisky”.

ben more vs one more

I rest my case.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

Skriv en kommentar.