Blogg Företagande

Nu går jag på a-kassa – i Thailand

A-kassa finns även i Thailand.
Skrivet av Norrbaggen

Från och med i dag går jag på a-kassa. Alltså inte den svenska arbetslöshetskassan, utan den thailändska. I förra månaden bestämde jag och min fru oss för att avveckla vårt thailändska företag. Vi använder det inte längre och…

Från och med i dag går jag på a-kassa. Alltså inte den svenska arbetslöshetskassan, utan den thailändska.

I förra månaden bestämde jag och min fru oss för att avveckla vårt thailändska företag. Vi använder det inte längre och jag arbetar tekniskt sett inte längre, så det känns mest som en onödig utgift. Varje månad betalade vi över 10 000 baht i arbetsgivaravgifter, sociala avgifter och ersättning till revisorn. Helt i onödan.

Sagt och gjort. Jag sade även upp mitt arbetstillstånd som jag haft i cirka tio år.

Vad vi inte visste var att vi båda nu har rätt till arbetslöshetskassa från den thailändska staten i åtta månader, eller tills vi hittar ett nytt jobb. Att min fru som är Thai har rätt till det kan jag förstå, men att jag som farang även har rätt till det hade jag inte en aning om.

När frugan berättade det här för mig i förra månaden tänkte jag ironiskt att det lär aldrig hända i praktiken. Men jodå, i dag var jag och ”stämplade” för första gången på labour department. De bekräftade att jag i nästa vecka kommer att få min första check. Totalt blir det 7 500 baht i månaden under åtta månader. Frugan får samma belopp.

Thailand slutar aldrig att förvåna mig.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

8 Kommentarer

 • Det var som tusan! Visste inte ens att det fanns a-kassa här… Att sedan ett blekansikte får utnyttja detta, ja det trodde man ju inte.

  Snygg blogg!

  mvh
  Långrygg

  • Tackar, håller fortfarande på och trixar med bloggen så mer kommer.

   Ja, jag kan fortfarande inte tro det. Vi brukar ju normalt ses som första klassens skattebetalare och andra klassens medborgare. 😉

  • Bra fråga. Jag frågade precis frugan och hon var osäker, men ska kolla upp det. De har precis ändrat reglerna, tidigare var a-kassan endast sex månader men är nu utökad till åtta.

   Så det är mycket möjligt att de ändrat kravet på anställningsperiod också. Återkommer om det.

 • Verkligen TIT… Jag slutar aldrig att förvånas angående Thailand och dess lagar! Detta fanns inte för 3 år sedan. Då hade jag behövt stämplingspengar. Fick åka tebaks till Sverige och knega här istället. But I’ll be back eller som dom skulle säga i Thailand – Phom maa eegleow…
  Keep up the good work!
  PS. Får hemlängtan när jag läser bloggen… 😉

  • Jopp. det fanns för tre år sedan också.

   Jag skulle få det, sa de, men jag skulle vara tvungen att vara med på några jobbsökarkurser och det ena med det tredje för att bli berättigad.

   Nu hann jag inte så långt, för jag blev med jobb innan jag orkade gå på kurs.

   Du Perra borde väl komma ihåg det? Jag skrev om det har jag för mig…

 • Ingenting slutar att förvåna mig om Thailand,man varit med om och hört den ena storyn värre en den andra men det här !
  Det är väl bara till att gratulera.

Skriv en kommentar.