Klädsel i Thailand

Efter att du har stigit av planet från kyliga Europa vill du säkert inte göra något annat än att klä av dig så mycket som möjligt. Vilket är förståeligt eftersom Phuket i början känns som att landa i en bastu. Men innan du börjar att flexa med dina muskler eller sola topless på allmänna platser så bör du respektera de lokala etikettreglerna.

Trots sitt rykte om att vara ett land med en stor sexindustri har Thailand har väldigt konservativa värderingar. Visst träffar många turister på glädjedamer som klänger och drar i dem, men detta sker bara på turistområden som Patong Beach.

Normalt sett är thailändarna ganska blyga och pryda av sig. Låt dig inte luras av thailändarnas vänlighet på grund av deras brist på klagomål. Innerst inne har de väldigt strikta etikettsregler, men deras kultur hindrar dem från att säga det direkt till dig om du beter dig oanständigt.

Tänk på följande enkla regler när du besöker Thailand:

  • Badbyxor och bikinis hör hemma på stranden och endast på stranden. Lämnar du stranden så ta på dig en t-shirt och eller en badrock. Det anses mycket oartigt att exponera kroppen i Thailand.
  • Det är förbjudet enligt lag att bada topless i Thailand. Även om du ser andra turister som ignorerar detta så bör du respektera lagen och bära baddräkt eller bikini.
  • När du besöker ett tempel eller en myndighet, klä dig rent och snyggt.

Paraply i tempel. Thailändare dömer dig på grund av din klädsel och status är väldigt viktigt för dem. Skulle du behöva något från en statlig verksamhet som till exempel förlängning av ditt visum så bör du klä dig propert. Du behöver inte ta på dig en kostym, men rena kläder i formen av långbyxor och skjorta duger gott.

Vill du besöka ett tempel gäller samma regler, att bära långbyxor och en täckande överdel rekommenderas. Undvik alla former av utmanande och ”sexiga” kläder. Klädseln i Phuket är annars väldigt ledig, men när du ska träffa ”viktiga” personer så bör du definitivt klä dig propert och anständigt.

Eftersom de flesta thailändska tjejer är väldigt korta så föredrar många av dem högklackade skor. De undviker så långt de kan även att bli solbrända så många klär sig heltäckande, från topp till tå. Det är inte ovanligt att du ser kvinnor som går omkring med paraplyer, inte för att skydda sig mot regn, utan solen.