Vädret i Phuket och Thailand

Phukets Väder och Klimat

Vödret i Phuket

Vädret på Patong Beach i Februari.

Phuketområdet har ett väder som erbjuder ett fuktigt och tropiskt monsunklimat året om. Från mitten av april till och med september blåser sydvästmonsunen fuktiga vindar från havet. Mest regn upplevs oftast under maj månad med nästan 25 regndagar i snitt. Den officiella regnperioden sträcker sig mellan april till november. Vädret är dock oftast soligt eller molnigt med tillfälliga korta skurar. Det går utmärkt att semestra under regnperioden då vädret oftast är acceptabelt. Däremot är det mycket farligt att bada i havet under monsunperioden på grund av de kraftiga underströmmarna.

Från oktober till och med mars blåser nordostmonsunen och vädret blir något svalare och torrare. Hela året är dock varmt till mycket varmt med små variationer i temperaturen (sällan under 30 grader på dagarna). När sydvästmonsunen blåser är dagarna ändå ganska drägliga, eftersom de tunga skurarna kommer ifrån havet först på eftermiddagen. Medeltemperaturen är 27 grader året om. Perioden mellan mars och maj kallas även värmeperioden och det kan bli upp till 40 grader vissa dagar.

Den vanligaste frågan svenska resenärer oftast har rör vädret. Den bästa perioden för garanterad sol är mellan december till februari. I övrigt är regnperioden ganska mild i Phuket och det är sällan regnskurar pågår längre än någon timme. Det går därför utmärkt att besöka Phuket året om, men du bör absolut undvika att bada i havet under monsunperioden. Många turister som ignorerar de röda flaggorna på stränderna drunknar varje år. Även om du inte ser någon röd flagga bör du undvika att bada i havet under perioden april till november.