Resor & hotell

Så hittar du bästa priser på billiga hotell i Thailand

Så hittar du bästa pris på hotell i Thailand
Skrivet av Norrbaggen

Att hitta de bästa hotellen till de bästa priserna i Thailand är inte alltid så lätt. Här är några smarta trick för att hjälpa dig på vägen.

Letar du efter ett prisvärt billigt hotell i Phuket, Bangkok, Hua Hin, Krabi, Pattaya eller Chiang Mai finns det vissa knep du kan använda dig av för att hitta både bästa pris och hotell.

Surfar du runt på internet vet du säkert att det är en djungel av erbjudanden, priser och rabatter. Många väljer hotell baserat på bästa pris, men det är inte alltid den bästa lösningen och risken finns att du hamnar på ett riktigt skräpställe, och tro mig, det finns många dåliga hotell i Thailand.

Priserna på hotellen i Thailand varierar kraftigt.

Det går dock att göra riktigt bra klipp på de bättre hotellen om du vet hur du ska gå tillväga. Jämför vi med Sverige är hotellpriserna fortfarande rejält mycket billigare i Thailand och det är oftast inte lönt att försöka spara in på ett par hundralappar.

För att du bättre ska förstå hur hotellen sätter sina priser är det på sin plats att förklara hur branschen fungerar här. Det skiljer sig dock inte från andra länder, så här fungerar det i de flesta länder.

Så arbetar hotellen i Thailand

I stort sett alla hotell och hotellkedjor i Thailand arbetar med något som kallas för en DMC (Destination Management Company). En DMC kan närmast beskrivas som en återförsäljare till resebyråer och erbjuder allt från hotellrum, utflykter, restauranger, konferenser och företagsresor.

De flesta resebyråer i Sverige arbetar oftast med olika DMC i det land de säljer resor till. I Thailand heter det största DMC-företaget Asian Trails. Ett undantag är charterbolagen som oftast arbetar direkt med hotellen.

Ett DMC-företag köper upp hotellrum i bulk, och ofta minst ett år i förväg. Något som på fackspråk kallas allotment, eller tilldelning på svenska. Eftersom DMC-företaget köper upp ett visst antal rum i förväg från ett hotell får de ett grymt bra pris. För hotellet är det här en stor fördel då de får betalt oavsett om rummen blir bokade eller inte. Ersättningen är givetvis lägre jämfört med direktbokningar, men det är garanterade intäkter.

DMC-företaget lägger sedan på en vinst på de olika rummen och säljer sedan dem vidare till resebyråer och hotellbokningssajter på internet. Även resebyråer och bokningssajter kan köpa upp hotellrum i volymer och på så sätt få större rabatter.

Den här situationen gör att hotellen måste erbjuda riktpriser som är långt högre än de priser som ges till DMC-företagen, annars skulle hotell konkurrera med sina återförsäljare, något som inte är tillåtet. Fördelen med att använda DMC-företagen är att de erbjuder volymer som ett hotell oftast inte skulle klara av att fylla på egen hand.

Vad betyder det här för dig och hur mycket du betalar för ett hotellrum i Thailand?

Så fixar du det bästa priset på ett hotell i Thailand

Som de flesta bokar du säkert din hotellvistelse i förväg, inte minst inför högsäsongen då många hotell i de stora turistorterna som Phuket, Phang Nga, Hua Hin, Krabi och Samui snabbt blir fullbokade.

Det klart bästa sättet att boka ditt hotell är därför att använda någon av de hotellbokningssajter som finns på internet. Det finns en uppsjö av olika sajter men personligen rekommenderar jag Agoda, av flera skäl. Deras webbplats finns på svenska, och överlag har dem de bästa priserna på hotell i Thailand.

De har även en prisgaranti som betyder att om du hittar ett bättre pris på ett visst hotellrum under samma period får du mellanskillnaden tillbaka. Du får även poäng för de bokningar du gör på Agoda, så ju oftare du använder dem får du rabatter på hotellrum när du gör framtida bokningar.

Ett annat skäl är att jag var en av de första cheferna och delägarna på Agoda för många år sedan, och utvecklade även deras första interna bokningssystem. Men det är en annan historia som jag kanske bloggar om någon dag.

Hitta bästa pris på plats i Thailand

Det finns situationer när du kanske bokar ett hotell för några dagar för att sedan flytta runt och resa mellan olika områden. Även här kan du använda hotellbokningssajter för att hitta de bästa priserna.

Boka hotell billigt i Thailand

Alla hotell har något som kallas ”walk in rates”. Det är de priser du erbjuds om du endast knatar in på ett hotell och bokar direkt i receptionen. Som nämndes tidigare är dessa priser oftast riktpriser, vilka är rejält mycket högre än de som DMC-företagen får. Här kan du vara lite smart och göra enligt följande.

  1. Gå in på ett hotell du gillar och fråga hur mycket ett rum kostar per natt. Se till att fråga vad rummet heter, oftast brukar det vara något i stil med ”standard”, ”deluxe” eller ”suite”. Planerar du att stanna en längre tid kan du fråga om de ger några rabatter. Se till att försöka få pris på alla merkostnader som extrabädd eller barnsäng.
  2. När du har fått alla priser tackar du och ber att få återkomma. Sätt dig sedan i hotellobbyn och ta en kaffe. Surfa sedan in på Agoda och leta upp det aktuella hotellet och kontrollera vilka priser de tar. I nio fall av tio kommer priset att vara bättre på Agoda.
  3. Är priset billigare på Agoda kan du göra en bokning direkt, samtidigt som du läppjar på ditt kaffe. Tänk på att bokningen måste betalas direkt med kontokort eller kreditkort. När du betalat för bokningen kommer du att få ett mejl med ett bokningsnummer eller en så kallad voucher. Beroende på hotell betalar du endast en viss summa i förskott och resterande när du checkar ut. Priset är dock det du får av Agoda.
  4. När du har bokningsnumret går du fram till receptionen och visar det på din mobiltelefon eller surfplatta. Eftersom bokningen sker i realtid kommer hotellet att kunna se bokningen i sitt bokningssystem. Du kommer nu att få se en något purken receptionist, men vad gör det när du sparat in en bra slant på din bokning.

Ovanstående knep används av både mig själv och mina vänner som är bosatta i Thailand, och vi får nästan alltid bättre priser jämfört med om vi skulle betala ”walk in rates”. Det finns självklart tillfällen då hotellen kan erbjuda bättre priser på plats, men det är värt att ta några extra minuter och kontrollera det först.

Har du andra tips på hur man fixar bra priser på hotell i Thailand? Tvekan inte att dela med dig i kommentarsfältet nedan.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

Skriv en kommentar.