Mat & Hälsa

Så kokar du svenska räkor i Thailand

Svenska räkor i Thailand
Skrivet av Norrbaggen

Har du varit bosatt i Thailand under en längre tid så finns det säkert en rad saker du saknar från Sverige, speciellt när det handlar om mat.

Har du varit bosatt i Thailand under en längre tid så finns det säkert en rad saker du saknar från Sverige, speciellt när det handlar om mat. För mig har kräftor varit en av de saker jag saknat mest, och varje gång en bekant kommer på besök får de ta med sig minst två kilo kräftor.

Andra saker jag saknar är svenska räkor. Finns det något mer svenskt är räkor och ett glas vin en ljummen sensommarkväll? Fram till nyligen visste jag inte att det faktiskt är ganska enkelt att koka thailändska räkor på svenskt vis, och få nästan precis samma smak.

Svenska räkor i ThailandJag hittade flera recept på internet, men har experimenterat fram och tillbaka för att få den smak jag vill ha. Snäll som jag är så tänker jag nu dela med mig av mitt recept.

Detta behöver du:

 • Stor kastrull
 • 3 liter vatten
 • 2 kilo räkor
 • 7 matskedar havssalt (du kan även använda vanligt salt)
 • 1 flaska portöl eller valfri öl (33 cl)
 • 2 stora dillknippen (kan du få tag på krondill så använd det istället)
 • 1 sockerbit (eller en thailändsk portionspåse, drygt en tesked)

Om du har möjlighet och tillgång så köp havsräkor, men det går även bra med odlade räkor om du bor långt från havet. Makro säljer odlade räkor av bra kvalitet till billigt pris.

Tänk på att först skölja av räkorna i kallt vatten och klipp av spröten.

 1. Koka upp vattnet och tillsätt salt, socker, dill och öl. Låt lagen koka i fem minuter innan du lägger ned räkorna. Smaka av lagen, den ska vara så salt så att det känns som om det är lite för salt, då är det perfekt.
 2. Ta en eller två nävar med räkor och lägg ned i det kokande vattnet. Lägg inte i alla på en gång.
 3. Koka räkorna till de har flutit upp till ytan, det tar normalt cirka 1-2 minuter beroende på storleken på räkorna.
 4. Fiska upp räkorna och lägg upp dem framför en fläkt för att kyla ned dem.
 5. Upprepa steg 2-4 tills alla räkorna är kokta.
 6. Kyl ned kastrullen genom att ställa den i vasken fyllt med kallt vatten. Jag brukar fylla vasken med isbitar och vatten så att koklagen kyls ned lite.
 7. Lägg alla räkor i en stor platsbunke och häll sedan i lagen så att den täcker räkorna.
 8. Ställ in bunken i kylskåpet och låt räkorna dra i 24 timmar.

När allt är klart har du ruggigt goda räkor som även thailändarna kommer att älska. Klart mycket roligare smak än att endast ångkoka eller grilla dem på thailändskt vis.

Självklart kan du experimentera med olika mängder salt, öl och dill. Jag provade först med att använda en tredjedel öl, men fann då att smaken blev lite för söt. Det beror lite på vilken öl du använder.

Du kan även koka krabba på samma recept. Då är koktiden 15-20 minuter per halvkilo krabba.

Kom gärna med tips i kommentarerna nedan om du har något eget recept på räkor du vill dela med dig av.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

22 Kommentarer

 • Räkor försökte jag mig också på, men blev ingen höjdare. Ska testa ditt recept nästa gång jag är nere (januari, wohoo!).

  Krabba var ingen dum idé heller, kunde bli en trevlig krabbskiva kanske. Kan dock bli konstiga reaktioner om man bjuder anglosaxiska vänner på ”crab party”?

  • Krabban blev inte dum alls, smakade ungefär som en stor kräfta. Stannar du Bangkok kan du säkert få tag på havsräkor, då lär det smaka ännu bättre. 🙂

   Glöm inte att berätta hur det gick med ditt kokeri.

   Hur länge stannar du?

 • 1 månad, Bangkok och Khon Kaen, kanske en avstickare till nån strand, man behöver ju tinas upp lite. Ska absolut testa detta!

  Du håller till uppe i Chiang Mai fortfarande?

  • Jajjebass, enda nackdelen är bristen på seafood, så man får koka ihop sin egen. En månad, du får väl döpa om dig till Kortrygg då. 😉

 • För det första, kokar man räkor man köpt i Thailand så lär dom inte vara svenska. För dt andra så kokas inte svenska räkor i vare sig öl eller dill, utan endast i rent havsvatten kanske med extra salt.

  Men det är upp till dig hur du vill ha dina räkor…

  • Ja du, vad ska man svara på det. Du kanske kan prova att läsa artikeln igen och ta ett djupt andetag innan du kommenterar. 😉

 • Tack för ett kanonbra recept. Har aldrig kokat räkor förr,och är ganska kräsen med mat ,men detta var ett kanonbra recept…Men ….försök inte gena o äta dem innan de varit i lagen i kylen ett dygn…bara dumt att försöka…Infon var naturligtvis till alla nybörjare på räkfronten ,,,inte till NORRBAGGEN

 • ja jag tackar.Jag bor i bkk sedan 10 år å jag längtar efter en riktig god räksallad men problemet har varit att koka dem,nu blir det av sour cream finns på tesko lotus shili sås gör jag själv. Men ikväll blir det kokta musslor i vitvinsås

  • Musslor i vitvinsås låter heller inte dumt. Prova receptet ovan när du gör en räksallad, blir riktigt smaskens. 🙂

 • Tack Norbaggen! Jag har nu foeljt receptet men struntat i dillen daa frun aer allergisk men gillar svenska raekor. Jag vaentar 24 timmar o hoppas paa en fin fredag med raekor o vitt vin… Fortsaettning foeljer…

 • Gjorde efter receptet, därefter toast Skagen på räkorna. Helt underbart, lite smak av kräftor kunde man känna, men det förhöjde ju bara matupplevelsen. Lärde upp en kock på en restaurang i Hua Hin som nu mera har toast Skagen på menyn på helgerna.

 • Tjenare norrbaggen!
  Jag var i Chiang Rai i går och storhandlade, då jag bl.a köpte med mig 2 kg färska råa havsräkor som jag tillagade efter ditt resept, jag uteslöt dillen, förövrigt höll jag mig till ditt resept, som gammal nordsjöfiskare från Göteborg ( Donsö ) måste jag säga att räkorna tillsammans med några kalla Chang smakade fantastiskt gott”jag har alldeles nyss inmundigad desamma”. Du skall ha ett stort tack, ha det nu gött.P/s trodde för ett kort ögonblick att jag var i Göteborg och hade inhandlat räkorna hos fiskarbröderna 😉

  • Tjenare,

   Kul! Jag skulle inte påstå att de blir lika bra som havsräkor från ”feskekörka”, men det funkar med tanke på var vi befinner oss. Kul att du fick tag på havsräkor, jag ska testa det nästa gång också, även om det är attans dyrt här. 🙂

 • Hej jah har kokar räkor i Thailand i 5 år för eget bruk och har i stort sett somma som du men som du sa blie det för sött med öl och socker så det tog jag bort och tar 1,5 dl salt till 3 liter vatten och mycket goda i min smak

 • Jag bor i Florida o saknar räkor som har någon smak alls! Här smakar de mest inget. Hade köpt färska pink shrimp o följt ditt recept. Hoppas på toast skagen imorgon kväll!

 • Jag har provat ditt recept och dom smakar nästan som nordsjöräkor, fantastiskt recept.
  Har även delat med mina vänner här i Malaysia som kommer att prova.
  Jag har redan gjort en toast Skagen med räkor enligt receptet och det var mycket uppskattat.
  Tack!

 • Hej,
  Måste berömma ditt recept, räkorna som jag köper här i Malaysia blir nästan (men bara nästan) som Nordsjöräkor om jag följer receptet, däremot måste jag använda dillfrön istället men det går faktiskt lika bra. Om man kokar lagen ett tag först så kommer den ”dilliga” smaken fram.
  Har bjudit på toast skagen till Svenska gäster och det var mycket uppskattat.

  • Hej Henrik,

   Kul att det fungerade. Jo, det blir så klart inte 100% som svenska räkor, men så nära man kan komma. 🙂

 • Jag har faktiskt hittat en lokal leverantör här i Malaysia som levererar fantastiska kräftor. Kokar dom med ett liknande recept som för räkorna. Dom är betydligt större än de turkiska eller kinakräftorna.
  Har nog snart köpt hundra kila av honom.
  Försök att hitta en leverantör lokalt så är du ”home-free”
  Kostar dessutom en bråkdel av Svenska, jag betalar 70RM per kg

Skriv en kommentar.