Kultur

Så prutar du till dig bästa priset i Thailand

Så prutar du fram bästa priserna i Thailand.
Skrivet av Norrbaggen

Att pruta är en konstform, och att göra det rätt kräver både träning och tålamod. Så här gör du för att få det bästa priset när du handlar i Thailand.

Alla älskar att pruta ned ett pris. Känslan av att ha vunnit en ekonomisk dragkamp skänker oss både tillfredsställelse och ökat självförtroende i kombination med en hälsosammare plånbok.

Det är dock inte helt enkelt att bli en bra prutare, något som är speciellt sant i Thailand. Jämfört med andra länder som exempelvis Sydeuropa krävs det en annan teknik för att du ska lyckas få det pris du är ute efter.

Följande guide är baserad på nästan 20 års erfarenhet av prutande i Thailand, från Chiang Mai i norr till Phuket i söder. Tekniken är i stort sett densamma på samtliga orter i Thailand, det som skiljer är istället hur mycket du kan gå ned i pris.

Generellt sätt blir priserna högre ju längre söderut i Thailand du reser. Många souvenirer som säljs i exempelvis Phuket är ofta minst tre gånger dyrare än i Chiang Mai. I Bangkok är priserna något lägre jämfört med södra Thailand och är generellt dubbelt så dyra som Chiang Mai.

Anledningen till att vi jämför priserna med Chiang Mai är att flesta produkter som säljs på de thailändska turiststråken kommer därifrån, alternativt från Kina via Chiang Mai.

Det är dock osannlikt att du kan få ned priset till en tredjedel i exempelvis Phuket, men halva priset är inte en omöjlighet om du spelar dina kort rätt. Hyror och levnadskostnaderna i södra Thailand är generellt nästan dubbelt så höga jämfört med regionen norr om Bangkok, vilket är ett av skälen till de högre priserna.

Hitta bästa priserna när du shoppar i Thailand.

Pruta effektivt med rätt förberedelser

En viktig tumregel i dina försök att få bästa pris är att aldrig ge dig ut och shoppa precis när du har anlänt. Anledningen är att thailändarna lätt kan se att du är blek i hyn och kanske inte lika självsäker som du är efter att ha varit på plats en tid.

Vänta tills några dagar innan du åker hem, och om du inte får det pris du är ute efter kan du alltid komma tillbaka nästa dag och sätta lite extra press på säljaren. Dessutom kan säljaren vara i olika behov av kontanter vid olika tillfällen.

Regel 1: Pruta med ett leende på läpparna

Det här är den absolut viktigaste regeln och något där många gör fel. I Sydeuropa är det exempelvis vanligt att både köparen och säljaren är mer aggressiva vid prutning. I Thailand är det motsatsen som gäller. Slå på charmen och skämta så mycket du kan med säljaren.

Genomförs den här tekniken rätt behöver du inte göra så mycket mer och kommer att få ditt pris om det är inom rimlighetens gränser. Kan du få en thailändsk säljare att skratta är det nästan garanterat att han eller hon kommer att gå dig till mötes.

Thailändarna undviker nästan alltid konfrontationer och en besk attityd fungerar inte alls. Ett glatt, trevligt beteende i kombination med skämt kan få den mest härdade strandsäljare att ge vika.

Vilken typ av skämt du ska dra till med beror på lite situationen, men generellt älskar thailändarna när du driver med dig själv. Är du lite överviktig kan du exempelvis peka på din mage och säga att du inte har råd att betala det begärda priset då du måste ha pengar över till mat.

Är du man och kommer tillsammans med din fru kan du exempelvis säga att din fru inte ger dig mer pengar än vad du erbjuder för produkten. Den här typen av skämt går alltid hem bland thailändarna. Se dock till att tala långsamt och tydligt så att de förstår dina skämt. Thailändare skrattar ofta oavsett om de förstår vad du säger eller inte, men för att lyckas med att vinna över dem är det viktigt att de förstår skämten.

Är du istället kvinna kan du även utnyttja din feministiska charm i kombination med ett glatt bemötande, speciellt om säljaren är en man. Thailändska män är väldigt svaga för västerländska kvinnor, så använd det till din fördel.

Regel 2: Var ihärdig men vänlig

Lyckas du trots dina försök inte med att få säljaren att skratta kan du ändra taktik och istället dra ut på tiden. Ju längre tid säljaren är upptagen med dig desto fler andra kunder går han eller hon miste om. Det är dock mycket viktigt att du inte gör säljaren irriterad då det gör det enkelt att bara säga nej och vända dig ryggen för att ta hand om andra kunder.

Skämta och var glad så att du ger ett positivt intryck. På så sätt skulle säljaren få dåligt samvete om denne avvisar dig. Thailändare är i grund och botten otroligt artiga och är mycket försiktiga med att såra en trevlig persons känslor.

Är du tillräckligt ihärdig kommer säljaren med största sannolikhet att vika sig bara för att bli av med dig.

Regel 3: Använd miniräknaren för att ange ditt prutpris

Finns det andra kunder i butiken bör du inte säga rakt ut hur mycket du är villig att betala för en produkt. Eftersom andra kunder kan höra vill inte säljaren att de andra kunderna ska få lika bra pris som du.

Eftersom alla butiker i Thailand har en miniräknare nära till hands är det inga problem att be att få låna en. Skriv in det belopp du vill betala och visa det för säljaren. Se till att ingen annan kan se vad du skriver. Säljaren kommer då att skriva in ett annat belopp och proceduren kan komma att upprepas några gånger innan ni kommer överens.

Regel 4: Visa endast små valörer

Även det här är en mycket viktig regel. Hala aldrig fram en plånbok full med thailändska tusenlappar, det sänder en klar signal att du har gott om pengar och att det inte finns någon anledning att gå ner i pris. Innan du börjar din shoppingrunda bör du växla till mindre valörer i formen av 100, 50 och 20-lappar. Ha en mindre summa i fickan som är så nära det pris du vill ge så att du enkelt visar att du inte har så mycket mer än du är beredd att betala.

Har du inte mindre valörer finns även risken att säljaren säger att han eller hon inte har växel och försöker få dig att ge växeln i dricks.

Regel 5: Sista utvägen – gå därifrån

Om ingenting annat fungerar och du inte är beredd att betala det efterfrågade priset finns det bara en sak att göra, börja tvivla och ge intrycket av att du inte längre är intresserad då priset inte är rätt. Tacka för pratstunden med ett leende och säg att du väljer att shoppa runt på andra ställen.

Eftersom säljaren vet att du vid det här laget är duktig i ditt prutande vet han eller hon att du mycket väl kan komma att lyckas hos någon av de konkurrerande butikerna. Med lite tur kommer säljaren till slut att ge sig och du får din vilja fram.

Fungerar det inte kan du alltid gå till nästa butik som antaligen har samma produkter och försöka med samma teknik igen. Du kommer garanterat att lyckas i någon av butikerna.

Här kan du inte pruta

Försök inte pruta på varuhus i Phuket och Thailand.

Tänk på att du inte kan pruta i alla typer av butiker i Thailand. Ställen där det inte fungerar är köpcentrum, butiker med luftkonditionering och utsatta priser eller prislappar. Att pruta kan anses som fult i vissa typer av butiker som förväntar sig att kunderna har pengar och att priset därför inte är av betydelse för dem. Generellt sett kan du därför endast pruta hos strandsäljare, gatuförsäljare och på marknader.

Du kan heller inte pruta på mat eller fruktmarknader om du inte köper några större mängder.

Så mycket kan du pruta på olika orter

Hur mycket du kan gå ned i pris beror på var du är och vilken typ av produkt det gäller. På turistorter i södra Thailand som Phuket, Koh Samui, Koh Lanta och Krabi är priserna generallt tre gånger högre jämfört med norra Thailand. Det betyder att du realistiskt sett kan gå ned till halva priset om du är en duktig prutare.

I Bangkok är priserna oftast något lägre, men konkurrensen och antalet turister är ofta mycket större i de populära turiststråken. Ha som tumregel att du kan gå ned mellan 50 och 30 procent i Bangkok.

I norra Thailand som Chiang Mai och Chiang Rai med omnejd är det mycket svårare att pruta ned några större belopp. Priserna här är ofta låga och endast cirka 20–30 procent högre än fabrikernas priser. Det finns dock vissa undantag, som exempelvis Night Bazaar i Chiang Mai. Vill du hitta häftiga prylar till riktigt bra priser bör du gå på Walking Street i Chiang Mai som äger rum varje lördag och söndag från klockan 17.00 till 23.00.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

3 Kommentarer

 • Hej!
  Du verkar ju ha koll på en hel del när det gäller Thailand!
  Tack för tipset om Agoda.com
  Jag har för avsikt att utbilda mig inom Thaimassage, tanken är att göra detta i Thailand.
  Har du några tips eller vet du var jag kan söka information?
  Ser fram emot ditt svar.
  Med vänlig hälsning
  Adam

  • Hej, kul att du uppskattar tipsen.

   Vad gäller massageutbildning är jag inte speciellt bevandrad, så jag tror Google kan ge dig bättre svar. Jag vet att det finns en hel del utbildningar i Chiang Mai som verkar vara populära, exempelvis dessa:

   http://www.tmcschool.com/
   http://www.itmthaimassage.com/

   Andra orter vet jag faktiskt inte. Sök och du skall finna. :)

 • Hej! Tack för ett kul och lite annorlunda inlägg! Håller med om att det inte går att pruta överallt, kanske också i butiker och mindre orter utanför turistorterna? Jag skulle nog inte pruta där iallafall :)

Skriv en kommentar.