Blogg

Svenskt snus i Thailand

Skrivet av Norrbaggen

Den här artikeln har nu ersatts med min uppdaterade recension som beskriver hur du köper snus i Thailand.

I mina försök att sluta röka har jag de senaste två månaderna ganska framgångsrikt lyckats hålla mig till endast snus. Jag måste dock erkänna att om jag smiter ut på en ölrunda så blir det en och annan cigarett, men det får väl anses som godkänt.

I förra veckan upptäckte jag till min förskräckelse att jag endast hade en snusdosa kvar i kylskåpet. Normalt beställer jag snus från Snusbutiken i Sverige som även skickar till Thailand. Alla som snusar i Thailand vet hur krångligt det kan vara att föra in det.

Snus är enligt thailändsk lag förbjudet, men du får ta in 250 gram (cirka 5 dosor) för personligt bruk. Jag brukar dock beställa två stockar (20 dosor) från Snubutiken och hålla tummarna att tullen inte tittar för noga.

Ibland kommer det in utan att förtullas, ibland tvingas jag betala upp till 1 200 baht i tullskatt. Som med så mycket annat här så går det aldrig att förutspå utgången.

Tillbaka till veckans problem. Även om Snusbutiken alltid levererar snabbt och effektivt så skulle det ta minst tio dagar att få hit det om jag inte ber dem skeppa med express. I Phuket finns det en massa barer och restauranger som säljer snus, dessvärre finns det mig veterligen ingen som gör det i Chiang Mai.

Jag surfade runt lite och hittade till min förvåning ett företag med namnet Viking Snus i Korat som tillverkar svenskt snus lokalt. De har till och med fått licens att tillverka det helt lagligt.

Sagt och gjort, jag provade att beställa fem dosor. Leverans är gratis inom Thailand och till min lycka var snuset levererat inom två dagar. En dosa kostar 200 baht och innehåller mellan 45-50 portionspåsar, mer än dubbelt så många som en vanlig svensk snusdosa.

Jag kan väl inte kalla mig en professionell snusare då jag endast använder det för att sluta röka, så jag är ingen gourmand vad gäller smaker och arom. Jag vill endast att det ska bränna till lite under läppen och känna det efterlängtade nikotinruset för att lugna nerverna.

Mitt betyg på Viking Snus

Viking Snus har visserligen en trevlig arom men jag upplevde två problem med snuset. Portionspåsarna är väldigt små och det material som används till påsarna är lite för tjockt. Det resulterar i att jag är tvungen att stoppa in två stycken påsar för att ens känna att jag har en prilla under läppen.

Jag är dessutom van vid lite starkare varianter såsom Generalen. I jämförelse är Viking Snus i min mening alldeles för svagt. Det här är självklart en smaksak, men jag föredrar när det bränner till i läppen.

I min beställning skickade Viking Snus även ett prov på en ny snussort som de arbetar på, vilken tagits fram med hjälp av en tidigare snusexpert på Swedish Match. Den var det lite mer klös i, men jag har svårt att snusa lössnus. Det har en förmåga att börja rinna i munnen och jag ser ut som en tandlös hockeyspelare.

Jag måste säga att jag tycker det är superkul att det finns svenskt snus som dessutom är tillverkat i Thailand. All heder åt Viking Snus för att de lyckats klara av det, och dessutom göra det fullt lagligt.

Men innan de lyckats ta fram en lite starkare variant så får det faktiskt endast fungera som en tillfällig lösning innan jag får min leverans från Snusbutiken. Inget går upp mot en färsk Generalen Norwegian Edition.

Läs mer om Viking Snus i en artikel i SvD här.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

3 Kommentarer

 • Vikingsnus! Dit ska jag skicka mina vänner när dom börjar få tomt i sina snusförråd. Kul att dom har fått till det lagligt förresten, tror nog det var så han blev gråhårig…

  • Jag får nog retirera lite i min tidigare bedömning. Nu har jag använt det i några dagar och det är faktiskt inte så dumt. Man vänjer sig vid ett svagare snus när inget annat finns att tillgå.

   Göran på Vikingsnus ringde mig och berättade hur han fick tillståndet. Som vanligt i Thailand så var det ren tur då han hade en gemensam vän med den person i Bangkok som utfärdar dessa tillstånd.

   Kul i alla fall. Nu väntar jag bara på att någon startar en svensk kräftodling i Thailand så är mitt liv komplett. :)

   • Ja snus klarar jag mig utan, men kräftor där sa du något! Fixar du tillstånden och odlingen så tar jag med snapsen.

Skriv en kommentar.