Blogg

Svininfluensan ökar i Thailand

Skrivet av Norrbaggen

Hittills har jag inte brytt mig så mycket om svininfluensan och den massmediala hysteri som den genererat. Tittar man på fakta till dags datum så skiljer sig svininfluensan inte nämnvärt från de vanliga influensor vi dras med varje år världen över.

Symptom på svininfluensan

Hittills har jag inte brytt mig så mycket om svininfluensan och den massmediala hysteri som den genererat. Tittar man på fakta till dags datum så skiljer sig svininfluensan inte nämnvärt från de vanliga influensor vi dras med varje år världen över.

I dag läste jag att bloggkollegan Per här i Chiang Mai drabbats och hans son insjuknade i svininfluensan i måndags. Det är lustigt hur man ändrar åsikt när saker och ting intar en mer konkret skepnad i ens omgivning.

Jag tänker inte låta mig gripas av panik, men jag börjar nu tänka lite på hur vi ska göra när ungarnas hösttermin börjar nästa vecka. Vare sig det är svininfluensa eller något annat virus som cirkulerar så är det onödigt att ta chanser. Vi får se, frugan är ju lärarinna sedan tidigare så hon skulle ju kunna köra lite hemskolning i några veckor.

Oavsett vad som händer är en sak säker, jag kommer aldrig låta någon i familjen ta det så kallade vaccinet som nu börjar testas. Att så många länder beställer in ett vaccin som inte ens testats är för mig en gåta. Ett vaccin tar normalt upp till 4-5 år att testa för att fastställa att det inte ger några sidoeffekter.

Ett exempel på hur illa det kan gå är när svininfluensan slog till sist redan 1976. Då påbörjades en masshysteri i USA och alla amerikanare skulle vaccineras.

Vaccineringsprogrammet fick avbrytas efter det att 25 personer dött och över 4 000 personer fick livsbestående neurologiska hjärnskador, inte på grund av svininfluensan, utan på grund av det otestade vaccinet.

Som det är nu så verkar det som om svininfluensan är relativt ofarlig så länge den smittade personen får vård inom 48-72 timmar.

Planerar du att åka till Thailand så tror jag inte att du löper större risk att råka ut för att bli smittad här än hemma i Sverige. Det finns dock ett par saker du bör tänka på om du planerar din semester i Thailand. Försvar är bästa anfall.

  • Undvik trängsel eller platser med mycket folk.
  • Tvätta händerna regelbundet. Varje gång du besöker en toalett eller hanterar föremål som ofta byter händer, såsom pengar. Speciellt innan du äter.
  • Ät tillskott eller mat som innehåller mycket D-vitamin. Bristen på D-vitamin är den vanligaste orsaken till att influensa sprids så snabbt.

De största riskgrupperna är barn under fem år, äldre personer över 65 samt gravida. Tillhör ni någon av dessa grupper kanske ni vill tänka er för innan ni åker till Thailand till dess att situationen stabiliserats.

Sist men inte minst, glöm inte att teckna en reseförsäkring.

Tvätta händerna ofta.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

4 Kommentarer

  • Hej jag är förvånad över hur många ”experter” det finns som vet det mesta om vaccineringen mot svininfluensan, det finns ett gammalt ordspråk som i stort lyder: ”skomakare bli vid din läst” det känns väldigt aktuellt nu.
    Stefan

Skriv en kommentar.