Blogg

Vanliga bluffar vid Bangkoks flygplats

Skrivet av Norrbaggen

Jag såg att Aftonbladet tagit upp den senaste tidens problem vid Bangkoks flygplats, Suvarnabhumi (uttalas ”su-wan-na-poom”). Problemet har rapporterats flera månader tillbaka i diverse media, men myndigheterna verkar inte vara intresserade av att tackla problemen.

Säga vad man vill om Thaksin, men sedan han avsattes i kuppen 2006 har saker och ting inte varit som de ska. Den nuvarande regeringen ger jag tyvärr inte många baht för, och den senaste tidens problem som involverat turister och säkerheten i landet visar att de är grovt inkompetenta.

Både brottsligheten, korruptionen och droger har ökat kraftigt i Thailand de senaste åren. Det började redan innan lågkonjunkturen satte fart i förra året, så det går inte att skylla på den.

De största brotten involverar inte sällan just poliser, så det är inte så konstigt att thailändarna inte har speciellt stor tilltro och respekt för dem. När ordningsmakten är involverad i brott så skickar det även ganska snedvridna signaler till samhället som helhet. De senaste bluffarna på Bangkoks flygplats är ett strålande exempel.

Det finns dock andra bluffar som du bör se upp med när du anländer till Bangkoks flygplats. De är i regel inte mer vanliga än på andra flygplatser, men det kan vara värt att vara uppmärksam på följande om du landar i Bangkok.

Svarttaxi

Det finns många svarttaxi som försöker sälja in billiga taxiresor till ovetandes turister. Anlita aldrig en taxi annat än vid den speciella taxikön som erbjuder de gul-gröna eller blå-röda ”taxi meter” alternativt limousiner vid någon av informationsdiskarna.

För några år sedan greps en egyptisk man som erbjöd ”billiga” taxiresor till turister. Han mördade sedan turisterna och tog deras pengar och tillhörigheter. Den historien hör till extremfallet, men acceptera aldrig några erbjudanden från personer som kommer fram till dig.

Ficktjuvar och bagagestölder

Suvarnabhumi har sedan start haft stora problem med ficktjuvar och bagagestölder. Det har rapporterats om att tjuvarna är så fräcka att de bara plockar upp väskor som kommer in på bandet i bagageutlämningen och börjar gå igenom innehållet. Eftersom visumkontrollen har en förmåga att ta länge än vad den ska, kan det vara svårt att vara på plats när bagaget rullas ut. Se därför till att alltid ha väskor med lås och inte förvara några värdesaker annat än i ditt handbagage.

Håll även koll på din plånbok och eventuella värdesaker du har i fickorna. Ficktjuvarna är otroligt skickliga så ge dem inte chansen. Förvara plånboken i en handväska eller i framfickan på byxorna där den är svårare att stjäla.

Om någon kommer fram till dig och försöker starta en konversation, glöm inte den gamla tumreglen: Pratar de bra engelska, så var på din vakt.

Låt dig dock inte avskräckas av de bedrägerier som rapporteras från Bangkok. Alla stora städer har sin del av skurkar, och överlag så existerar det väldigt få bedrägerier mot turister i Thailand jämfört med andra turistdestinationer. Använt sunt förnuft.

En bra blogg som rapporterar om olika typer av bedrägerier i framförallt Bangkok hittar du här.

Nedan följer en video som användes som ”bevismaterial” när ett brittiskt par tvingades betala 8 000 pund (cirka 100 000 kronor) för att inte åklagas enligt bedragarna på Bangkoks flygplats.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

Skriv en kommentar.