Sanook

Vilken farang är du?

Thailands olika typer av faranger.
Skrivet av Norrbaggen

Varje år kommer mängder med svenska turister till Thailand och Phuket för att fira sin semester. Trots det stora antalet besökare så kan i stort sett alla av den manliga sidan av genpoolen klassificeras i fem kategorier. Thaininjan har nu vetenskapligt kartlagt dessa så att du lätt ska kunna känna igen dem.

Rebellen Rebellen från Ödeshög

Rebellen från Ödeshög tillhör samma släktskap som Ronny och Ragge från Byhåla. Då hans erfarenheter från det motsatta könet är begränsade till enstaka bröl med brudarna på den lokala korvkiosken, är Phuket hans nya paradis. Här kan han vara den där coola killen som alla tjejer trånar efter, äntligen.

Rebellen från Ödeshög är lätt att känna igen. När han anländer till Phuket är han blekare än ett A4-papper och sitter tyst i någon bar och observerar människor. Efter cirka en vecka så är rollerna ombytta. Då ser du Rebellen fast monterad på en Harley-Davidson motorcykel med ett rött pannband runt huvudet. På bönpallen sitter någon glädjedam som han träffat på någon av Patongs gogo-barer.

Inte sällan så slutar det med att Rebellen åker hem, säljer traktorn och köper en bar på Soi Bangla. Efter att ha drivit baren i sex månader och förlorat allt han äger, så åker han hem igen och börjar jobbar på det lokala Sibyllaköket.

signalementSignalement: Rebellen är den som förändras mest under sin vistelse i Phuket. Han går från bonnläpp till hjärnsläpp och egenutnämnd Brad Pitt på mindre än en vecka. Dricker helst Chang eller Heineken som uppvärmning och rundar av med en eller ett par flaskor vodka.

KotlettfrillanKotlettfrillan från Stureplan

Kotlettfrillan är guds gåva till kvinnorna. Problemet är att få kvinnor idag är av samma religion som han själv, och de har inte riktigt förstått poängen ännu. Men vad gör det när han kan strutta ner för Bangla Road i Patong och höra glädjedamerna bekräfta hans egenuppfattning.

Backslick är egentligen lika ute som hockeyfrillan, men det funkar på Stureplan och St. Tropez, så vad sjutton. Risbönderna från Laos tycker säkert att han är trendig.

Kotlettfrillan hänger oftast på de lite mer trendigare ställena i Patong då han inte vill beblanda sig med det sedvanliga turistpatrasket. Kotlettfrillan är dessutom den enda turist som är mer brunbränd när han kommer hit än när han åker hem. Huruvida det beror på att brun-utan-sol är slut, eller om den orangefärgade solariebrännan inte håller i sig speciellt bra när man hänger på hotellrummet och surfar på Facebook är osäkert.

En sak är dock säker, Kotlettfrillan kommer tillbaka år efter år. Var annars kan han impa på brudar utan att ens behöva supa ner dem med dyr champagne och sömnpiller?

signalementSignalement: Ses ofta glida omkring i de senaste märkeskläderna. Dricker oftast Corona med en limeklyfta eller någon trendig drink baserad på Absolut Vanilj.

Pappa Pecka

Pappa PeckaPappa Pecka vet allting om Thailand, för det har han minsann lärt sig på det där Internet. Han har visserligen aldrig varit här tidigare, men det gör inget. Det kan väl inte vara så stor skillnad från förorten utanför den svenska storstaden?

Han pratar engelska med den där breda svenska dialekten som normalt endast anstår en svensk statsminister. Han blandar ihop orden med svenska så kraftigt att servitrisen på restaurangen serverar glass när han beställt hamburgare till familjen.

När Pappa Pecka är ute och går med familjen på kvällen genom Patong, så kommer det ibland fram någon liten glädjedam som hojtar ”hello sexy man” till honom när de passerar en bar. Han tänker då tyst för sig självt, ja, så är det nog.

signalementSignalement: Vallfärdar familjen längs stränderna med turistpungen väl förankrad kring midjan. På fötterna är det antingen sandaler med tubsockor eller illgröna foppatofflor som gäller.

Disco-Kaj

Disko KajDisco-Kaj påminner i mångt och mycket om Kotlettfrillan från Stureplan. Skillnaden ligger i att han växte upp med Elvis istället för Eminem, och backslicket är lika tunt som en handfull okokta glasnudlar. Allting går dock att fixa till med en burk Pomada och lite Viagra.

Disco-Kaj vägrar att inse att gravitationen har tagit ut sin rätt och är fullt övertygad om att han är lika attraktiv som han var för 30 år sedan.

När en tjej på Bangla Road som skulle kunna vara hans barnbarn skriker ”sexy mään”, ja då känner han att han är på toppen av världen. Precis som han var för en sådär 35 år sedan.

signalementSignalement: Är oftast så där söndrigt solariebränd att cancerinstitutet får dubbelt anslag till nästa års budget. Klär sig i vita byxor, öppen Iglesias-skjorta och loafers. Bär oftast på en plånbok av samma storlek som taxichaffisar brukade ha i bilen på 70-talet, i hopp om att det imponerar på någon burmesisk fjortisbrud.

Berra

BerraBerra kommer från ett liv som svensk proletär i förorten och har ”knegat hårt” hela sitt liv. Efter tre misslyckade äktenskap i Sverige kommer han till Thailand för att arbeta på det fjärde och avgörande misslyckandet. Berra kommer till Thailand minst en gång om året, eller så ofta som sjukpensionen tillåter.

Berra har många bekanta längs småbarerna i Phuket och man hittar honom inte sällan sitta och läppja på en thaiwhiskey med cola, klockan 9 på morgonen. Berra är lite som Pappa Pecka då han vet allting om hur det funkar här i ”thailandet”. Det har han minsann lärt sig under fylleresorna till Pattaya under 90-talet.

signalementSignalement: Berra är en ganska enkel kille. En t-shirt från någon bar på Bangla Road duger fint tillsammans med ett par grönvita Hammarby-shorts. Bor oftast på något nedslitet guesthouse längs med Soi Nanai i Patong.

Facebook Kommentarer

Om skribenten

Norrbaggen

Norrbaggen flyttade till Phuket 1995 och överlevde den stora skandinaviska invasionen. Sedan 2008 bor han i Chiang Mai i norra Thailand med fru och fyra barn.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar.